Bób jest jednym z tych warzyw, które są i smaczne i zdrowe. Sprawdza się jako samodzielna przekąska, jak i składnik różnych pysznych dań. Sprawdź, jak gotować bób, by smakował doskonale za każdym razem. Choć bób kojarzymy przede wszystkim z sezonem letnim tak naprawdę możemy się nim raczyć przez cały rok. Jest to możliwe, ponieważ bób jest dostępny również w postaci mrożonej. O jego świeżość i smak nie trzeba się obawiać – ten z oferty Hortex jest mrożony zaraz po zbiorach.
Gotując bób, sięgnijmy po ten nieobrany. Dlaczego? Przyczyna jest prosta. Skórka odejdzie o wiele łatwiej, gdy warzywo będzie ugotowane.
Potrzebny będzie garnek z lekko osoloną wodą. Bób lubi sól, ale używajmy jej oszczędnie – tak ze względów zdrowotnych, jak i z uwagi na smak. Jeśli gotujemy bób świeży, możemy go wrzucić do wody jeszcze przed jej zagotowaniem. W przypadku bobu mrożonego, najlepiej wrzucić go do wrzątku, by przyspieszyć proces odmrażania.
Ile gotować bób? Trudno dokładnie wskazać czas. Zazwyczaj wystarczy ok. 15 – 20 minut. Najlepiej po tym czasie wyjąć z garnka jedno – dwa ziarenka i sprawdzić konsystencję. Najlepszy bób to ten lekko al dente – od którego skórka z łatwością odchodzi, a który jednocześnie jest odpowiednio miękki. Gdy już będzie idealny, wystarczy go odcedzić, lekko zahartować zimną wodą i… bądź to potraktować jako przekąskę, bądź też wykorzystać do tworzenia pysznych dań.
Bób to roślina strączkowa i jak wiele warzyw tego typu, charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu. W 100 gramach świeżego bobu znajduje się około 7,5 gram białka i tylko 0,4 g tłuszczu. Bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz w dobrze rozpuszczalny błonnik, co zapewnia uczucie sytości na długo po posiłku.
Już 100 gram surowego bobu pokrywa 100% dziennej dawki na kwas foliowy. Ma również wysoką zawartość fosforu i wapnia, dlatego jest zalecany zarówno kobietom planującym ciążę, w ciąży, jak i matkom karmiącym.
Wartość energetyczna 100 gram bobu oscyluje w okolicach 80-100 kcal., niemniej ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką ilość błonnika (5 g) jest rekomendowany dla osób odchudzających się. Niestety, na bób muszą uważać cukrzycy, bowiem o ile świeży ma IG na poziomie 40, o tyle taka sama ilość gotowanego bobu to już IG 80.
Pomysłów na niego jest wiele. Przede wszystkim znamy go z bliskowschodniej kuchni, bo najczęściej do spółki z ciecierzycą wchodzi w skład słynnych falafeli. Bób można wykorzystać w pysznej sałatce, jako składnik podsmażanego azjatyckiego dania typu stir fry czy do przygotowania pasty kanapkowej. Inspiracji na pewno nie zabraknie, a jedzenie tego zielonego warzywa zawsze wyjdzie na zdrowie. Smacznego!
Składniki na sałatkę z bobem:
Wykonanie:
Bób gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i lekko skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie zrobiło się czarne). Sałatę szarpiemy na małe kawałki, mieszamy z awokado i bobem. Całość doprawiamy sola i pieprzem. Na wierzch sałatki układamy pokrojone w kostkę grzanki tostowe oraz ugotowane w koszulce jajka. Całość posypujemy obficie parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki do zupy bobowej:
Wykonanie:
Bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Por oczyścić i pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulkę. Podsmażyć warzywa na maśle, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, chwilkę przysmażyć i całość zalać bulionem warzywnym tak, aby woda przykrywała wszystkie warzywa. Dodać bób i zagotować zupę. Wywar zdjąć z palnika, dodać do niego odrobinę oliwy z oliwek, śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładki krem. Wierzch posypać obficie natką pietruszki i szczypiorkiem. Gotowy krem z bobu podajemy z czosnkowymi grzankami.
Składniki do makaronu z bobem:
Wykonanie:
Makaron oraz bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojony drobno czosnek, boczek w kostkę i pokrojoną natkę pietruszki. Dodać śmietankę, zagotować i lekko zredukować sos. Na patelnię dodajemy ugotowany uprzednio makaron oraz bób. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję posypać obficie startym serem parmezanem.