Jak gotować buraki, marchewkę i inne warzywa, by nie straciły swoich wartości?
1 grudnia 2021
Każdy z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa słowa mamy albo nauczycielki w przedszkolu, by „zjeść chociaż mięsko”. Gdy mały niejadek spędzał długie godziny nad talerzem, zdanie to brzmiało niemal jak czarodziejska formuła, która uwalnia od wielkich katuszy. Dzisiaj mamy większą świadomość tego, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta. Najważniejszymi produktami, z których powinniśmy komponować swoje codzienne posiłki są warzywa i owoce, ze zdecydowaną przewagą tych pierwszych. To one stanowią podstawę jadłospisu, który sprzyja naszemu dobremu zdrowiu i samopoczuciu. Jak jednak przygotowywać warzywa, by nie traciły wartości odżywczych i wspierały działanie naszego organizmu? Zebraliśmy dla Ciebie kilka przydatnych wskazówek.
Zasady gotowania warzyw dla początkujących i zaawansowanych
Blanszowanie jest jedną z najzdrowszych metod obróbki warzyw. Świetnie nadaje się do produktów delikatnych. Polega na zanurzeniu warzyw w gorącej wodzie i gotowaniu ich przez kilkadziesiąt sekund. Następnie produkt należy odcedzić i przełożyć jak najszybciej do wody z lodem.
Jakie są zalety blanszowania?
Zachowanie większości wartości odżywczych warzyw dzięki krótkotrwałemu poddawaniu ich obróbce termicznej;
zachowanie głębokiego koloru;
uelastycznienie warzyw liściastych: szpinaku, jarmużu, kapusty, dzięki czemu łatwiej jest przyrządzać z nich wrapy czy gołąbki;
usunięcie ewentualnych bakterii z powierzchni warzyw;
zachowanie chrupkości.
Tradycyjne gotowanie warzyw w wodzie jest najpopularniejszą formą przygotowywania posiłków, zaraz po smażeniu. Jest jednak znacznie od niego zdrowsze. Jest to metoda łatwa, szybka i przyjemna. Wymaga jedynie garnka, kuchenki i wody. Część osób soli wodę przed włożeniem do niej warzyw, jednak warto pamiętać, że potrawa będzie znacznie zdrowsza bez jej dodatku.
Zaletami tradycyjnego gotowania są:
uzyskanie pożądanej miękkości warzyw, np. w przypadku potraw dla małych dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze stałymi pokarmami;
doskonale sprawdza się w przypadku zup;
poprawia smak niektórych warzyw;
zabija drobnoustroje znajdujące się na skórce warzyw.
Pamiętaj, by nie gotować warzyw zbyt długo. W przeciwnym razie część z drogocennych wartości odżywczych zostanie z nich wypłukana.
Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe i nieskomplikowane. Polega na poddaniu obróbce termicznej produktów spożywczych przy pomocy pary. Jest wiele sposobów parowania. Niektóre są ekonomiczniejsze, inne praktyczniejsze. Poznaj wszystkie dostępne na rynku możliwości.
Durszlak jest najtańszym wariantem. Jeżeli dopiero planujesz zmienić klasyczną metodę gotowania na tę z użyciem pary, jest to opcja dla Ciebie. Używany durszlak musi być metalowy (szkodliwe substancje z plastikowych czy emaliowanych durszlaków mogą przedostawać się do wody) i o nieco większym obwodzie niż garnek. Wystarczy, że zagotujesz wodę i umieścisz nad nią durszlak tak, by nie dotykał on do niej bezpośrednio. Kiedy we włożone do niego warzywa będzie można bez problemu wbić widelec, potrawa jest gotowa.
W bardzo podobny sposób działają specjalne nakładki na garnki. Posiadają one regulowany wkład oraz nienagrzewającą się rączkę, dzięki której bezpiecznie wyjmiesz ugotowane warzywa. Nakładka dostosowuje się do niemal każdego garnka, przez co jest niezwykle praktyczna.
Bambusowe parowniki przybyły do nas z dalekiej Azji. Są tam niezwykle popularne i niezbędne, choćby w przygotowywaniu chińskich pierożków Dim Sum. Materiał, z którego wykonany jest parownik, jest naturalny i w pełni biodegradowalny. Poza względami ekologicznymi, warto też zwrócić uwagę na jego praktyczność. Można bowiem postawić kosze jeden na drugim, by jednocześnie gotować wiele różnych produktów.
Parowar elektryczny zapewnia pełnię wygody. Najczęściej ma wielostopniową regulację temperatury i kilka pięter. W niektórych modelach są także specjalne pojemniki do gotowania zup. Jest to więc najpraktyczniejszy sposób gotowania na parze, choć ma też minusy: wyższą cenę, duży rozmiar i zużycie prądu.
Smaczne gotowanie warzyw – przepisy dla łasuchów
Przepis na carpaccio z buraka
Chociaż burak wydaje się warzywem pospolitym, potrafi stać się podstawą niezwykle wykwintnego posiłku. Jego przyjemny, nieco słodkawy smak i apetyczny kolor doskonale pasują do dań zarówno na co dzień, jak i od święta.
Składniki:
buraki – 2 sztuki
rukola albo roszponka – 2 garści
pestki słonecznika albo dyni – 2 łyżki
posiekane orzechy włoskie, pini albo pistacje – 4 łyżki
oliwa z oliwek extra virgin – do skropienia
ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
ser feta albo biały ser kozi
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotuj buraki według naszej instrukcji.
Wystudzone, obrane buraki pokrój na jak najcieńsze plastry i ułóż je na talerzu.
Posyp warzywa posiekanymi orzechami i pestkami.
Ułóż kolejną warstwę – rukolę albo roszponkę.
Dodaj swój ulubiony ser.
Skrop całość octem balsamicznym i oliwą oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis na zupę krem z marchewki
Marchew to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, lecz także moc witamin. Jest to warzywo dostępne w każdym sklepie spożywczym, stosunkowo tanie i bardzo lubiane. Wiele osób zastanawia się, ile gotować marchewkę, by była najsmaczniejsza i nie straciła swoich cennych składników odżywczych. Tę mrożoną, w formie kostek ok. 10 minut. Warzywo w całości potrzebuje ok. 20-25 minut.
Jeżeli marchew z groszkiem już Ci się znudziła, mamy dla Ciebie smaczną alternatywę.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Klikając „Akceptuję” wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies (lub innych podobnych technologii) do celów analitycznych. W takim przypadku Polski Ogród sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie będzie przetwarzała informacje o Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody kliknij „Nie akceptuję”, w takim przypadku strona będzie wykorzystywać tylko pliki cookies niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies zarządzając ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Klikając „Zaakceptuj wszystkie” wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies (lub innych podobnych technologii) do celów analitycznych. W takim przypadku Hortex sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie oraz Polski Ogród sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (będący współadministratorami danych osobowych) będą przetwarzali informacje o Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody kliknij „Nie akceptuję”, w takim przypadku strona będzie wykorzystywać tylko pliki cookies niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies zarządzając ustawieniami swojej przeglądarki.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.