Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak gotować buraki, marchewkę i inne warzywa, by nie straciły swoich wartości?

JAK GOTOWAĆ BURAKI, MARCHEWKĘ I INNE WARZYWA, BY NIE STRACIŁY SWOICH WARTOŚCI?

Każdy z nas zapewne pamięta z czasów dzieciństwa słowa mamy albo nauczycielki w przedszkolu, by „zjeść chociaż mięsko”. Gdy mały niejadek spędzał długie godziny nad talerzem, zdanie to brzmiało niemal jak czarodziejska formuła, która uwalnia od wielkich katuszy. Dzisiaj mamy większą świadomość tego, jak powinna wyglądać zbilansowana dieta. Najważniejszymi produktami, z których powinniśmy komponować swoje codzienne posiłki są warzywa i owoce, ze zdecydowaną przewagą tych pierwszych. To one stanowią podstawę jadłospisu, który sprzyja naszemu dobremu zdrowiu i samopoczuciu. Jak jednak przygotowywać warzywa, by nie traciły wartości odżywczych i wspierały działanie naszego organizmu? Zebraliśmy dla Ciebie kilka przydatnych wskazówek.

Jak gotować, by nie tracić witamin i smaku? - infografika

Zasady gotowania warzyw dla początkujących i zaawansowanych

Blanszowanie jest jedną z najzdrowszych metod obróbki warzyw. Świetnie nadaje się do produktów delikatnych. Polega na zanurzeniu warzyw w gorącej wodzie i gotowaniu ich przez kilkadziesiąt sekund. Następnie produkt należy odcedzić i przełożyć jak najszybciej do wody z lodem.

Jakie są zalety blanszowania?

  • Zachowanie większości wartości odżywczych warzyw dzięki krótkotrwałemu poddawaniu ich obróbce termicznej;
  • zachowanie głębokiego koloru;
  • uelastycznienie warzyw liściastych: szpinaku, jarmużu, kapusty, dzięki czemu łatwiej jest przyrządzać z nich wrapy czy gołąbki;
  • usunięcie ewentualnych bakterii z powierzchni warzyw;
  • zachowanie chrupkości.

Tradycyjne gotowanie warzyw w wodzie jest najpopularniejszą formą przygotowywania posiłków, zaraz po smażeniu. Jest jednak znacznie od niego zdrowsze. Jest to metoda łatwa, szybka i przyjemna. Wymaga jedynie garnka, kuchenki i wody. Część osób soli wodę przed włożeniem do niej warzyw, jednak warto pamiętać, że potrawa będzie znacznie zdrowsza bez jej dodatku.

Zaletami tradycyjnego gotowania są:

  • uzyskanie pożądanej miękkości warzyw, np. w przypadku potraw dla małych dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze stałymi pokarmami;
  • doskonale sprawdza się w przypadku zup;
  • poprawia smak niektórych warzyw;
  • zabija drobnoustroje znajdujące się na skórce warzyw.

Pamiętaj, by nie gotować warzyw zbyt długo. W przeciwnym razie część z drogocennych wartości odżywczych zostanie z nich wypłukana.

Gotowanie na parze jest niezwykle zdrowe i nieskomplikowane. Polega na poddaniu obróbce termicznej produktów spożywczych przy pomocy pary. Jest wiele sposobów parowania. Niektóre są ekonomiczniejsze, inne praktyczniejsze. Poznaj wszystkie dostępne na rynku możliwości.

  • Durszlak jest najtańszym wariantem. Jeżeli dopiero planujesz zmienić klasyczną metodę gotowania na tę z użyciem pary, jest to opcja dla Ciebie. Używany durszlak musi być metalowy (szkodliwe substancje z plastikowych czy emaliowanych durszlaków mogą przedostawać się do wody) i o nieco większym obwodzie niż garnek. Wystarczy, że zagotujesz wodę i umieścisz nad nią durszlak tak, by nie dotykał on do niej bezpośrednio. Kiedy we włożone do niego warzywa będzie można bez problemu wbić widelec, potrawa jest gotowa.
  • W bardzo podobny sposób działają specjalne nakładki na garnki. Posiadają one regulowany wkład oraz nienagrzewającą się rączkę, dzięki której bezpiecznie wyjmiesz ugotowane warzywa. Nakładka dostosowuje się do niemal każdego garnka, przez co jest niezwykle praktyczna.
  • Bambusowe parowniki przybyły do nas z dalekiej Azji. Są tam niezwykle popularne i niezbędne, choćby w przygotowywaniu chińskich pierożków Dim Sum. Materiał, z którego wykonany jest parownik, jest naturalny i w pełni biodegradowalny. Poza względami ekologicznymi, warto też zwrócić uwagę na jego praktyczność. Można bowiem postawić kosze jeden na drugim, by jednocześnie gotować wiele różnych produktów.

Parowar elektryczny zapewnia pełnię wygody. Najczęściej ma wielostopniową regulację temperatury i kilka pięter. W niektórych modelach są także specjalne pojemniki do gotowania zup. Jest to więc najpraktyczniejszy sposób gotowania na parze, choć ma też minusy: wyższą cenę, duży rozmiar i zużycie prądu.

Najzdrowsze polskie warzywa - infografika

Smaczne gotowanie warzyw – przepisy dla łasuchów

Przepis na carpaccio z buraka

Chociaż burak wydaje się warzywem pospolitym, potrafi stać się podstawą niezwykle wykwintnego posiłku. Jego przyjemny, nieco słodkawy smak i apetyczny kolor doskonale pasują do dań zarówno na co dzień, jak i od święta.

Składniki:

  • buraki – 2 sztuki
  • rukola albo roszponka – 2 garści
  • pestki słonecznika albo dyni – 2 łyżki
  • posiekane orzechy włoskie, pini albo pistacje – 4 łyżki
  • oliwa z oliwek extra virgin – do skropienia
  • ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
  • ser feta albo biały ser kozi
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj buraki według naszej instrukcji.
  2. Wystudzone, obrane buraki pokrój na jak najcieńsze plastry i ułóż je na talerzu.
  3. Posyp warzywa posiekanymi orzechami i pestkami.
  4. Ułóż kolejną warstwę – rukolę albo roszponkę.
  5. Dodaj swój ulubiony ser.
  6. Skrop całość octem balsamicznym i oliwą oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na zupę krem z marchewki

Marchew to nie tylko bogactwo smaku i aromatu, lecz także moc witamin. Jest to warzywo dostępne w każdym sklepie spożywczym, stosunkowo tanie i bardzo lubiane. Wiele osób zastanawia się, ile gotować marchewkę, by była najsmaczniejsza i nie straciła swoich cennych składników odżywczych. Tę mrożoną, w formie kostek ok. 10 minut. Warzywo w całości potrzebuje ok. 20-25 minut.

Jeżeli marchew z groszkiem już Ci się znudziła, mamy dla Ciebie smaczną alternatywę.

Składniki:

  • marchew – 1 kilogram
  • cebula – 3 sztuki
  • czerwona soczewica sucha – 1 szklanka
  • mrożona włoszczyzna Hortex
  • mrożona marchew Hortex
  • tymianek świeży albo suszony – 1 łyżeczka
  • lubczyk suszony – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj bulion warzywny.
  2. Odmierz ok. 2 litry bulionu i dodaj do niego marchewkę mrożoną.
  3. Kiedy marchew będzie już miękka, dodaj do zupy przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i gotuj ją ok. 15 minut.
  4. Dodaj zeszkloną cebulę, suszony lubczyk, tymianek i sok z cytryny.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zmiksuj całość na gładki krem i ponownie zagotuj.
  7. Posyp natką pietruszki. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Pozostałe porady