Jak gotować, by się nie zmęczyć? Proste triki, które przyspieszą gotowanie

Codzienne przyrządzanie smacznego, wartościowego posiłku, który dodatkowo trafi w gusta wszystkich domowników, zabiera ci sporo czasu i energii? Poznaj sposoby ułatwiające proces gotowania. Zaoszczędzony w ten sposób czas możesz przeznaczyć na przyjemności

Szybki obiad – jak to zrobić?

Wbrew pozorom, nie każdy obiad wymaga wielogodzinnego przygotowywania. Jest wiele dań, które doskonale wyglądają i świetnie smakują, a ich przyrządzenie nie zajmie ci więcej niż 30 minut. Co więcej, tym bardziej wymagającym daniom również nie musisz poświęcać kilku godzin. Wystarczy, że skorzystasz z kilku prostych trików:

  • Zaplanuj posiłki z góry

Zastanów się, co chcesz przygotować w najbliższym tygodniu i rozpisz posiłki na kartce. Dzięki temu unikniesz stresu związanego z koniecznością wymyślania menu na szybko. Skup się na prostych daniach, których wykonanie nie zabiera dużo czasu.

  • Zrób zapasy

Przygotuj listę produktów i raz w tygodniu rób większe zakupy. Pamiętaj, by zawsze mieć w domu zapas tych artykułów, z których najczęściej przyrządzasz posiłki – makaronów, kasz, mąk, ziemniaków, mrożonek, olejów, przypraw itd. Gdy wszystko jest pod ręką, nawet przygotowanie dużego posiłku stanie się łatwiejsze.

  • Przyrządzaj posiłki na kilka dni 

Niektóre dania, jak gulasze, potrawki czy zapiekanki, możesz przygotowywać w większej ilości i serwować przez kilka dni z innymi dodatkami (np. ziemniakami, kaszą czy ryżem) albo zamrażać. Zaoszczędzony w ten sposób czas możesz przeznaczyć na inne sprawy.  

  • Gotuj sycące zupy i dania jednogarnkowe

Przekonaj się do zup i szybkich dań, które przygotujesz w jednym garnku. Nie wymagają dużego wkładu pracy, a przy tym są smaczne i sycące, i można je serwować np. dwa dni z rzędu. Świetnie sprawdzą się tu np. warzywa smażone z kurczakiem lub tofu, mięsne i wegetariańskie kaszotta czy pęczotta, a także leczo. Dania jednogarnkowe są też doskonałym sposobem na oczyszczenie lodówki z zalegających resztek. Ich niewątpliwą zaletą jest też fakt, że nie generują wielu naczyń do zmywania.

  • Korzystaj z mrożonek Hortex

Mycie, obieranie i krojenie warzyw do posiłków zajmuje ci za dużo czasu? Korzystaj z mrożonek Hortex. Są pełne witamin i minerałów, a poza tym doskonale smakują, ponieważ zamrażane są tuż po zbiorach. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych, niepryskanych produktów jest utrudniony. Plusem mrożonek jest też ich cena i długi termin przydatności do spożycia.

Mrożonki Hortex świetnie sprawdzają się np. jako baza do zupy (dynia w kostce, brokuły różyczki, mieszanki warzywne, włoszczyzna) czy dodatek do drugiego dania (fasolka szparagowa, brukselka, bukiet warzyw, marchewka z groszkiem). Specjalnie skomponowane mieszanki warzyw na patelnię Hortex można też serwować samodzielnie albo w towarzystwie ryżu, kurczaka czy tofu.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom najbardziej zabieganych osób, Hortex przygotował również gotowe zupy i dania z makaronem i/lub mięsem o klasycznych i orientalnych smakach (np. zupa krupnik z warzywami i kaszą pęczak, makaron na patelnię z sosem serowym i warzywami czy danie chińskie z mięsem kurczaka, grzybami chińskimi i pędami bambusa). Nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację, a ich przygotowanie zajmuje tylko 10 minut!

Szybki obiad – propozycje

Szukasz inspiracji na szybkie danie? Poniżesz znajdziesz trzy różne propozycje obiadowe z wykorzystaniem mrożonek Hortex: dla mięsożerców, wegetarian i dzieci. Ich wykonanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 150 g schabu
  • mieszanka meksykańska Hortex (marchewka, fasolka szparagowa, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza, czerwona fasola)
  • przyprawa do chili con carne (ok. 25 g)
  • ząbek czosnku
  • niepełna szklanka ryżu jaśminowego albo basmati
  • łyżka oleju

Wykonanie:Mięso pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mieszkankę meksykańską Hortex, przyprawę do chili con carne i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W wolnej chwili ugotuj ryż, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Schab możesz serwować też z pieczywem, np. typu pita.

Tofu smażone z warzywami – szybki pomysł na obiad dla wegetarian

Składniki:

Wykonanie:

Przygotuj marynatę z sosu sojowego, szczypty ostrej papryki, imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku. Tofu pokrój w kostkę, zalej marynatą i odstaw na 20 minut. Brokuły i marchew podsmaż delikatnie na rozgrzanej oliwie. Dodaj tofu wraz z marynatą i jeszcze chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Gotowe danie posyp uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

Makaron z sosem warzywnym – szybki obiad dla dzieci

Składniki:

  • 200 g ulubionego przez dzieci makaronu – świderki, penne, muszelki itp.
  • ½ opakowania włoszczyzny Hortex (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 1 cebula
  • 4 obrane ze skórki pomidory – malinowe albo z puszki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonych ziół – np. bazylii lub ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • parmezan lub inny ser do posypania

Wykonanie:

Cebulę pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj włoszczyznę Hortex, wymieszaj i smaż ok. 5 minut. Dołącz pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, zioła i odrobinę pieprzu. Duś pod przykryciem przez 15 minut (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. W wolnej chwili ugotuj ulubiony makaron. Gotowy sos zblenduj na papkę – w tej formie warzywa smakują nawet największym niejadkom. Porcję makaronu polej sosem. Danie możesz posypać odrobiną startego parmezanu lub innego twardego sera.  

Zainspiruj się naszymi pomysłami i komponuj swoje własne szybkie dania z mrożonkami Hortex w roli głównej. Daj się ponieść wyobraźni, a jednocześnie oszczędzaj swój czas.