Warzywa gotowane na parze to świetny dodatek do drugiego dania. Można je także traktować jako samodzielne danie, gdyż w połączeniu z sosem, np. koperkowym czy śmietanowym, stanowią pełnowartościowy posiłek. Tak przygotowane warzywa można też dodawać do różnego rodzaju sałatek.
Podczas gotowania we wrzącej wodzie warzywa tracą dużą część witamin i minerałów. W ten sposób pozbywamy się ok. 40% cennych dla zdrowia składników odżywczych. W wodzie ginie prawie cała witamina C, ubywa też witamin A, E i tych z grupy B. Dlatego warto przygotowywać warzywa na parze – proces ten pozwala zachować wiele z tych substancji i jednocześnie poprawia smak potraw.
Na parze można gotować większość warzyw. Wyjątkiem są buraki – najlepiej piec je w folii w piekarniku. Długo paruje się marchew, ale już kalafior, brokuły, brukselka, papryka, cukinia, szpinak miękną w szybkim tempie. Można również gotować na parze warzywa mrożone Hortex.
Do parowania służą specjalne urządzenia: parowary. Mają tę zaletę, że jednocześnie można przygotowywać kilka potraw, oprócz warzyw także mięso i ryż – od razu cały obiad. Bez tych urządzeń można też się obejść. Wystarczy kupić wkładkę do garnka, lub użyć zwykłego dużego sitka. Potrzebny jest jeszcze duży garnek z dopasowaną pokrywką.
Czas parowania zależy od rodzaju warzywa.