Jak mrozić i rozmrażać warzywa i owoce?

Sezonowe warzywa i owoce, oprócz całego szeregu zalet, mają jedną główną wadę – zbyt szybko się kończą. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, by cieszyć się ich doskonałym smakiem zdecydowanie dłużej. Jednym z takich sposobów jest mrożenie. Dzięki niemu sezon na wyjątkowe, owocowo-warzywne frykasy nigdy nie przemija!

Dlaczego warto mrozić warzywa i owoce?

Mrożenie to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów konserwowania żywności. Dzięki niskiej temperaturze warzywa i owoce nie tracą swoich cennych właściwości i dostarczają nam całą paletę wartościowych witamin i minerałów przez okrągły rok.

Niewątpliwą zaletą mrożonek jest też ich jasny, prosty skład. Nie ma tu zagęstników, konserwantów i innych zbędnych czy szkodliwych dodatków. Sam proces mrożenia również nie jest skomplikowany i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy.

Mrożenie owoców i warzyw – od czego zacząć?

Aby mrożone warzywa i owoce zachowały jak najwięcej cennych wartości odżywczych, a przy tym były aromatyczne, jędrne i smaczne, trzeba odpowiednio je przygotować, stosując się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim:

  • Zamrażajmy je niemal od razu po zebraniu. Im mniej czasu upłynie między zbiorem a mrożeniem owoców i warzyw, tym więcej wartościowych witamin i minerałów uda nam się zachować. Liczy się tu dosłownie każda godzina, bowiem enzymy i bakterie nie próżnują. Na skutek ich działania świeże produkty szybko tracą swoje właściwości, nawet gdy przechowujemy je w lodówce.
  • Do mrożenia wybierajmy tylko dojrzałe, jędrne produkty, o nieuszkodzonej fakturze. Nie chodzi tu o to, by były idealnie piękne, ale o to, by nie były nadpsute czy spleśniałe. Niech nas nie kusi odkrojenie uszkodzonego kawałka i wykorzystanie pozostałej, zdrowo wyglądającej części warzywa czy owocu! Szkodliwe związki pleśni (tzw. mykotoksyny) błyskawicznie rozprzestrzeniają się wewnątrz uszkodzonego produktu, nawet jeśli na oko prezentuje się on bez zarzutu. Jeśli więc zauważymy pleśń na owocu czy warzywie, jedyne co możemy zrobić, to je wyrzucić. Inaczej narażamy się na wystąpienie poważnych problemów zdrowotnych, w tym zatrucia pokarmowego.
  • Przebrane owoce i warzywa dokładnie umyjmy i osuszmy – możemy wspomóc się papierowymi ręcznikami, które dobrze chłoną wilgoć. Mokre produkty szybko pokryją się dodatkową warstwą lodu, który niepotrzebnie je zbryli i może naruszyć ich delikatną strukturę.
  • Większe produkty (zwłaszcza warzywa) pokrójmy na kawałki, np. w plastry, kostkę czy słupki. Kalafior i brokuły podzielmy na różyczki. Drobne owoce zamrażajmy w całości. Wcześniej trzeba je jednak pozbawić pestek i szypułek.

Jak mrozić warzywa i owoce?

Przygotowane do mrożenia produkty nie zawsze traktujemy jednakowo. Owoce mrozimy na surowo, bez poddawania ich wstępnej obróbce termicznej, bo w ich wypadku najłatwiej o duże straty cennych witamin. Ale już warzywa (przynajmniej niektóre, jak brokuły, kalafior, brokuły, marchewkę, buraki czy jarmuż) warto wcześniej zblanszować, czyli zanurzyć je na chwilę we wrzątku, a potem przelać zimną wodą. Blanszowanie pozwoli zahamować namnażanie się drobnoustrojów, które mogą powodować psucie się produktów i pogorszyć ich smak, a dodatkowo przyspieszy obróbkę warzyw po rozmrożeniu. Przed włożeniem zblanszowanych produktów do zamrażarki, można wcześniej schłodzić je w lodówce – najlepiej już w docelowym opakowaniu.

Nieco więcej uwagi należy poświęcić też drobnym, soczystym owocom jagodowym, jak truskawki, maliny czy jeżyny, które mają tendencję do sklejania się. Przed włożeniem ich do wspólnej torebki, warto wstępnie zamrozić je w pewnym oddzieleniu, np. na tackach. Dzięki temu zachowają swój ładny wygląd i nie połączą się w zwartą, mało atrakcyjną masę. Pamiętajmy, że minimalna temperatura mrożenia musi wynosić -18°C. Przy wyższych wartościach może dojść do utlenienia i utraty cennych składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów.

W czym mrozić świeże produkty?

Warzywa i owoce najlepiej mrozić w praktycznych plastikowych pudełkach lub specjalnych woreczkach próżniowych, z których można odessać powietrze. Do mrożenia nie nadają się za to zwykłe woreczki foliowe, ponieważ łatwo się rozrywają, a w ich wnętrzu często gromadzi się szron i lód.

Pudełka i woreczki strunowe są nie tylko bardziej wytrzymałe, ale też łatwiej wyciągnąć z nich określoną porcję produktu, zwłaszcza wtedy, gdy nie chcemy wykorzystywać całego opakowania warzyw czy owoców.

Starajmy się jednak tak porcjować produkty, aby zużyć je na jeden raz. Każde wyjęcie warzyw i owoców z zamrażarki przyspiesza bowiem ich psucie. Pamiętajmy też, że mrożonki nie mogą siedzieć w zamrażarce w nieskończoność. Co prawda większość z nich (głównie warzywa) można przechowywać w zamrażalniku przez 12 miesięcy, ale niektóre, jak paprykę, por czy natkę pietruszki, lepiej zjeść szybciej. Owoce również warto skonsumować nieco wcześniej, najlepiej do 6 miesięcy od zamrożenia.

Aby mieć pełną kontrolę nad świeżością mrożonek, na woreczku lub pudełku umieśćmy etykietkę z nazwą produktu, datą mrożenia i (ewentualnie) datą przydatności do spożycia.

Jak rozmrozić owoce i warzywa?

Mrożenie produktów to jedno. Drugie to właściwe ich rozmrożenie. Chociaż wydaje się to banalnie proste, proces ten nie zawsze przebiega prawidłowo. Często wkładamy mrożonki do rozgrzanego piekarnika, polewamy je gorącą bieżącą wodą albo wystawiamy na kilka godzin na kuchenny blat czekając, aż czas zrobi swoje. W efekcie zamiast jędrnych i soczystych warzyw i owoców otrzymujemy mało apetyczną breję, w dodatku pozbawioną już wielu cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, która bardzo szybko się utlenia.

Jak zatem rozmrażać owoce i warzywa, aby zachowały swoją konsystencję i nie straciły cennych wartości? Najlepiej włożyć je na jakiś czas do lodówki albo skorzystać z odpowiedniego programu w mikrofalówce lub piekarniku. Owoce można też przelać ciepłą wodą i delikatnie odsączyć z soku.

Nie zapominajmy, że wiele mrożonek można wykorzystać od razu, bez konieczności wcześniejszego rozmrażania. Mrożone warzywa można wrzucić wprost do wrzątku, ugotować na parze albo podsmażyć na patelni. Podobnie z mrożonymi owocami. Od razu po wyjęciu z zamrażarki można zrobić z nich pyszne lody lub orzeźwiający koktajl, udekorować nimi ciasto (również to wymagające upieczenia) albo wrzucić do wrzącej wody, przygotowując domowy kompot.

Mrożonki Hortex – alternatywa dla domowego mrożenia

Jeśli proces mrożenia wydaje nam się zbyt skomplikowany albo po prostu nie mamy ochoty tego robić, nie rezygnujmy zupełnie z mrożonek. W niemal każdym sklepie dostaniemy wartościowe, smaczne produkty Hortex, przygotowywane ze starannie wyselekcjonowanych owocówwarzyw zbieranych w szczycie sezonu. Takie mrożonki to zdrowe urozmaicenie każdego posiłku i prosty sposób na to, by dostarczyć organizmowi cały wachlarz cennych składników odżywczych, o każdej porze roku.