Od dawna dynia często gości w polskich kuchniach. Z jej miąższu przygotowywano zupy, sosy, często pieczono ciasta i przede wszystkim jedzono dużo suszonych pestek. Na szczęście to smaczne i bogate w składniki odżywcze warzywo obecnie powraca na nasze stoły. Jest tylko jeden szkopuł: jak obrać takiego pomarańczowego giganta?
Nie zawsze dynia jest ogromna, jednak w większości posiada twardą skórkę, nienadającą się do jedzenia nawet po ugotowaniu. Więc jak obrać dynię?
Obieranie dyni odbiera Ci smak kulinarnych przygód? Postaw na dynie hokkaido. Ta odmiana cechuje się cieńszą, bardziej miękką i jadalną skórką. Z łatwością pokroisz dynię hokkaido bez konieczności obierania jej, a skórki – bogactwo składników odżywczych – nie wpłyną negatywnie na konsystencję dania.
Inny sposób na pozbycie się skóry z dyni wymaga mniej wysiłku, ale więcej czasu:
Obraną dynię pokrój w małe cząstki i od razu zużyj do przygotowania zaplanowanej potrawy. Jeśli nadal obieranie dyni to dla Ciebie za dużo pracy, sięgnij po tę już obraną i zamrożoną dynię oferowaną przez Hortex.
Dania z dyni od zawsze były bardzo popularne. I to nie tylko przez wzgląd na ich smak i aromat, ale też przez fakt, że warzywo to zawiera w sobie dużo substancji odżywczych. Dynia jest też często elementem diet odchudzających. Na zainteresowanie dynią wpływa także to, że można ją wykorzystać do przygotowania wielu dań i przekąsek. Bez wątpienia do najczęściej wybieranych należą: zupa krem z dyni, placki z dyni, ciasto dyniowe, frytki z dyni oraz przetwory (z dyni najczęściej robi się dżem).
Dynię można więc wykorzystać tak naprawdę przy każdej okazji – gdy planujemy obiad, pożywną przekąskę czy dodatek do innego dania. Smak dyni jest bardzo charakterystyczny, jednak można go dowolnie modyfikować, wykorzystując odpowiednie przyprawy oraz inne składniki (np. imbir czy miód). Ważna jest także konsystencja ugotowanej bądź upieczonej dyni – proces obróbki termicznej pozwala przygotować ją w dowolny sposób. Może być twarda i mięsista lub miękka i delikatna. Tutaj należy zwrócić uwagę na poszczególne odmiany tego niezwykłego warzywa.
Na świecie dostępnych jest około 40 gatunków dyni! Jadalne odmiany mogą ważyć nawet 200 kg! Różnić się mogą kolorem, kształtem, rozmiarem, smakiem i miąższem. Inaczej są też wykorzystywane w kuchni. Do najpopularniejszych dyń należą dynia hokkaido, dynia piżmowa i dynia makaronowa – to one najczęściej wykorzystywane są do zup, przetworów i ciast. Która jednak będzie najlepsza w danej „dziedzinie” kulinarnej?
Wspomniana już dynia hokkaido jest pięknie pomarańczowa i nieco spłaszczona. Pochodzi z Japonii – stąd też jej nazwa. W kuchni może być wykorzystywana przy robieniu zupy z dyni, ciasta dyniowego, zapiekanki z dyni, puree z dyni oraz jako dodatek mieszanki warzyw przygotowywanych na parze. Jej skóra jest bardzo twarda, ale nie trzeba jej obierać (warto ją jednak przeczyścić szczoteczką, by usunąć zabrudzenia i uszkodzenia na skórze). Dynia hokkaido może być przygotowana zarówno na słodko, jak i na słono.
Jasnożółta skórka, zwarty miąższ, niewiele pestek, kształt gruszki – tym właśnie charakteryzuje się dynia piżmowa. To niewielkie warzywo można łatwo obrać i wykorzystać do wielu rodzajów dań. Ta odmiana idealnie nadaje się do przygotowania pieczywa, zupy, puree z dyni, dżemu z dyni oraz gulaszu czy leczo. Dynię piżmową możemy piec, gotować oraz dodawać do słodkich deserów. Podobnie jak dynia hokkaido, może być podawana na słodko i na słono.
Dynia makaronowa występuje w wielu kolorach (może być jasnozielona, pomarańczowa, nawet żółta). Ma bardzo delikatny smak, a miąższ idealnie nadaje się do gotowania warzywnych makaronów i sosów. Stąd zresztą wzięła się nazwa tego warzywa – po ugotowaniu miąższ rozpada się w cienkie nitki przypominające właśnie makaron. Dynia makaronowa sprawdzi się także podczas przygotowywania placków z dyni. Niezwykle smaczne są także marynaty octowe z dodatkiem tej odmiany.