Krewetki są bogate w białko, nietłuste, sycące, smaczne i coraz łatwiej dostępne w sklepach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś krewetek, zrób to. Choć wydają się daniem wyszukanym, nie kosztują zbyt wiele, smakują wybornie. Sposobów na przyrządzenie krewetek jest co najmniej kilka, podobnie jak postaci, w jakich można je kupić.
Są krewetki królewskie, północnoatlantyckie i tzw. szare.Czym się różnią?
Świeże (surowe) krewetki nie jest łatwo kupić (z oczywistych względów), dlatego najczęściej decydujemy się na gotowane. Można je rozpoznać po różowoczerwonym kolorze pancerza (trzyma się je we wrzącej wodzie morskiej tuż po wyłowieniu). Dostępne są także (choć rzadziej) krewetki duszone i mrożone. Decydując się na nie, warto wybierać te większe, które lepiej znoszą obróbkę i zawierają mniej wody.
Jeśli masz krewetki gotowane (sparzone), właściwie nie musisz z nimi robić zbyt wiele. Wystarczy je po prostu obrać (chitynowy pancerz jest niejadalny) i zjeść (np. z czosnkiem i sokiem z cytryny).
Jednak możliwości podania krewetek jest więcej. W każdym przypadku trzeba je przed zjedzeniem obrać.
Krewetki przygotowuje się następująco:
Sposobów jest kilka:
Kluczowy – bez względu na sposób obróbki – jest czas. Krewetki poddaje się wysokiej temperaturze bardzo krótko, zbyt długie ich podgrzewanie stają się jak guma, trudne do przeżucia. Dlatego jeśli są dodatkiem do innego dania (np. paelli), należy je dodać pod sam koniec gotowania.
Jest wiele sposobów na to, jak przyrządzić krewetki. Mogą one wejść w skład głównego dania obiadowego albo przystawki. Poniżej kilka przepisów na dania z tymi owocami morza.
To szybkie i pyszne danie, które niemal robi się samo! Możesz wzbogacić makaron z krewetkami o ulubione składniki, np. pomidorki koktajlowe, rukolę czy pesto pietruszkowe.
Pamiętaj, aby cały czas mieszać danie. Wlej śmietankę i trzymaj na ogniu do zgęstnienia. Połącz tak utworzony sos z makaronem. Masz obiad w 10 minut. Smacznego!
Krewetki na maśle to podstawa wielu innych dań, np. sałatki, na którą przepis znajdziesz niżej.
Co można zrobić z krewetkami na maśle? Są pyszne nawet same. Mogą stanowić też bazę sosu albo kluczow składnik sałatki – przepis na nią znajdziesz niżej!
Sałatka z krewetkami jest bardzo łatwa w przygotowaniu – jeśli tylko wiesz, jak usmażyć krewetki! Wystarczą: oliwa, miks sałat, pomidorki koktajlowe i czosnek, a do usmażenia krewetek – masło. Połącz składniki, dopraw i gotowe!
Aromatyczne i rozgrzewające orientalne zupy mają mnóstwo wariantów i są idealnym polem do kulinarnych eksperymentów. Poznaj przepis na tajską zupę z krewetkami, którą przygotujesz bez problemu, nawet jeśli jesteś kulinarnym laikiem!
Będą Ci potrzebne:
a także warzywa:
oraz dodatki:
Do gotującego się bulionu dodaj: posiekaną dymkę, pomidory obrane i pokrojone, posiekany imbir oraz sok z limonki. Jeśli lubisz naprawdę ostre dania, dorzuć także pokrojoną paprykę jalapeno. Po 20 minutach dodaj: krewetki, sos rybny, sos chilli. To już wszystko! Podawaj zupę posypaną szczypiorkiem z dymki.