Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak przyrządzić zapiekankę warzywną?

jak przyrządzić zapiekankę warzywną - przepis

Zapiekanki warzywne stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Można powiedzieć, że każda gospodyni może „wyczarować” z łatwo dostępnych produktów zdrową i smaczną zapiekankę. Zapiekanki robią się niemal same! To także doskonały sposób na przemycenie warzyw w pysznej postaci, którą pokochają nawet najmłodsi. Sprawdź nasze propozycje.

Zapiekanka z cukinii, pomidorów i pieczarek – składniki

Cukinia, papryka i pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Skomponuj z nich smakowite danie. Będziesz potrzebować:

  • 60 dkg cukinii
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 czerwoną paprykę
  • 25 dkg makaronu (np. świderki)
  • 20 dkg żółtego sera
  • szczyptę ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 20 dkg pomidorów lub przecier pomidorowy

Zapiekanka warzywna – przepis

Zacznij od ugotowania makaronu wg przepisu na opakowaniu. Następnie:

  • cukinię obierz ze skóry i pokrój w kostkę, (jeśli jest młoda, skórkę pozostaw)
  • z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę
  • pieczarki po umyciu i usunięciu skórki pokrój w kostkę
  • pokrojone warzywa wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem i smaż 5 minut
  • dodaj ugotowany makaron oraz przyprawy, zamieszaj
  • przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego

Przygotuj sos pomidorowy: pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, ziarenka i trzpień. Zagotuj w małej ilości wody lub uduś na patelni. Zmiksuj na gładką masę i wylej na warzywa i makaron. Całość posyp startym żółtym serem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz 30 minut.

Zapiekankę podawaj gorącą.

Zapiekanki z mrożonymi warzywami

Warto zaoszczędzić czas, korzystając z warzyw mrożonych np. kalafiora, brokuła czy mieszanek warzywnych Hortex (chińskie, meksykańskie, węgierskie, włoskie). Warzywa wystarczy poddusić na patelni, by  potem dodać je do makaronu, ryżu czy ziemniaków i zapiec z beszamelem lub innym sosem.

Inne wersje zapiekanki warzywnej

Przepis powyżej to jedynie propozycja – jeden z nieskończenie wielu pomysłów na zapiekankę warzywną. Tak naprawdę zapiekać można wszystko! W zależności od doboru składników możesz uzyskać danie dietetyczne albo bardzo syte; inspirowane kuchnią polską, włoską albo smakami Azji; mięsne albo wegańskie.

jakie warzywa zapiekać i jak przyrządzić z nich zapiekankę warzywną - przykładowe danie

Zapiekanka warzywna z ziemniakami

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna to propozycja dla osób, które unikają makaronu albo wolą pyszne pieczone ziemniaczki w doborowym towarzystwie kolorowych warzyw. Aby przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną np. z brokułami, wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, doprawić i wrzucić do naczynia żaroodpornego z pozostałymi składnikami.

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

Zapiekanka warzywna z kurczakiem – pełnowartościowe danie obiadowe w jednym naczyniu! Tu decydująca jest marynata. Możesz namaczać mięso w musztardzie i miodzie. Pysznym i prostym sposobem jest marynowanie kurczaka w… keczupie!

Zapiekanka warzywna fit

Zapiekankę warzywną można odchudzić, rezygnując w zapiekania w serze, a także ze składników bogatych w węglowodany (makaron, ziemniaki, biały ryż). Możesz też przygotować zapiekankę fit na bazie brązowego ryżu, batatów czy makaronu razowego. Zioła podkręcające metabolizm także zadziałają na plus dla sylwetki!

Pozostałe porady