Mrożenie to jeden z najłatwiejszych sposób na przedłużenie świeżości sezonowych owoców i warzyw. Jednak by mrożonki mogły dostarczyć nam niezbędnych witamin i minerałów, a przy tym smakowały podobnie do surowych produktów, trzeba je również umiejętnie rozmrozić. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Zacznijmy od tego, że nie wszystkie mrożone warzywa i owoce muszą być rozmrożone przed zjedzeniem. Mrożonych owoców tak naprawdę wcale nie trzeba rozmrażać! Doskonale smakują tuż po wyjęciu z opakowania, np. jako składnik orzeźwiającego koktajlu czy sycącego smoothie bowl (tutaj najlepiej sprawdzą się maliny i jagody). Rozmrożenia nie wymagają też owoce, które chcemy wykorzystać do pieczenia ciasta i te przeznaczone na kompot (wystarczy wrzucić je do wrzącej wody).
Również warzywa, które chcemy wykorzystać do gotowania, nie muszą być wcześniej rozmrożone. Po wyjęciu z zamrażarki wrzucamy je od razu do wrzątku albo gotujemy na parze (w naczyniu ze specjalną nakładką). Aby nie utraciły swojej konsystencji i jędrności i nie stały się mało apetyczną papką, starajmy się gotować je jak najkrócej. Warto też zjeść je od razu po przygotowaniu – odgrzewane tracą swój doskonały smak.
Rozmrożenia nie wymagają też mieszanki warzywne przeznaczone do smażenia na patelni czy pieczenia w piekarniku. Chociaż warzywa, które łatwo zbierają wilgoć, jak szpinak, warto wcześniej wstępnie rozmrozić, by odsączyć z nich nadmiar wody. Robimy to jednak tylko wtedy, gdy chcemy użyć szpinaku do pieczenia.
Mrożone owoce nie muszą, ale mogą być rozmrożone przed spożyciem. Ale już warzywa, które chcemy zjeść na surowo, np. w postaci sałatki czy pasty do smarowania pieczywa, muszą być wcześniej rozmrożone. Można to zrobić na kilka prostych sposobów.
Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania owoców i warzyw jest umieszczenie ich w lodówce, na dolnej półce. Niska temperatura ograniczy rozwój szkodliwych mikroorganizmów, a dodatkowo sprawi, że warzywa i owoce nie stracą swoich cennych wartości odżywczych, czyli witamin i minerałów.
Wolne rozmrażanie pozwoli też zachować produktom pełnię smaku i aromatu i nie wpłynie na zmianę ich konsystencji i jędrności. Ale zasada ta dotyczy tylko rozmrażania w lodówce! Nie zaleca się długotrwałego rozmrażania warzyw i owoców w temperaturze pokojowej. Ciepłe otoczenie sprzyja szybszemu namnażaniu się szkodliwych bakterii, a dodatkowo powoduje większe straty witamin (zwłaszcza witaminy C, która najszybciej się utlenia).
Innym, zdecydowanie szybszym sposobem na rozmrożenie owoców i warzyw jest umieszczenie ich w mikrofalówce czy piekarniku wyposażonym w specjalny program do rozmrażania. Cały proces jest całkowicie bezpieczny i nie powoduje większych strat cennych witamin ani nie pogarsza wyglądu i smaku produktów.
Jeśli zależy nam na czasie, a nie dysponujemy mikrofalówką ani piekarnikiem z odpowiednimi programami do rozmrażania, owoce możemy delikatnie przelać letnią wodą, a później bardzo ostrożnie je odcisnąć (nie za mocno, aby nie pozbyć się też soku, który jest bogatym źródłem witamin). Ten sposób może jednak naruszyć delikatną strukturę owoców i pogorszyć ich wygląd.
Dowiedz się, co zrobić, aby mrożone zachowały ładny wygląd.
Ważne: Raz rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać, bo stają się doskonałą pożywką dla niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów. Należy je zużyć od razu po rozmrożeniu. |