Jak rozpuścić czekoladę?

Kto z nas nie lubi czekolady? To smakołyk, który jest w stanie podbić serce nawet najbardziej odpornej na słodkości osoby, zwłaszcza gdy produkt jest dobrej jakości. Warto pamiętać, że czekolada ma to do siebie, iż łatwo daje się rozpuścić. A w postaci płynnej łatwo przyrządzić z niej pyszne desery. Jak więc to zrobić?

Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

Rozpuszczenie czekolady nie sprowadza się bynajmniej do wrzucenia jej do garnka i podgrzania. Skutki takiego działania mogą być wtedy nie najlepsze, po pierwsze zmarnowana tabliczka, po drugie przypalony garnek. Co zatem zrobić, by doprowadzić czekoladę do właściwego stanu płynnego?

Najlepszym i zarazem najprostszym sposobem na rozpuszczenie czekolady jest kąpiel wodna. W tym celu:

  • przygotuj dwa garnki, upewniając się, że jeden możesz ustawić na drugim, lekko go zanurzając;
  • do większego garnka wlej wodę i zacznij gotować;
  • na większy garnek postaw mniejszy (możesz go również zastąpić metalową miską) i włóż do niego pokruszoną lub pokrojoną czekoladę;
  • gotuj wodę do momentu, aż cała czekolada rozpuści się w misce.

Warto podkreślić, że ten przepis sprawdza się w przypadku każdej czekolady – zarówno tej z wysoką zawartością kakao, czekolady białej, mlecznej, jak również tej z nadzieniem.

Jak wykorzystać roztopioną czekoladę?

Masz już czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Co zrobić z aksamitną i apetycznie pachnącą masą? Możliwości jest mnóstwo! Dalej znajdziesz kilka przepisów: na polewę, krem, mus czy czekoladowy napój na jesienno-zimowe wieczory. Mamy nadzieję, że to będzie dobry początek Twoich czekoladowych odkryć!

Po roztopieniu czekoladę można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejszy to wylanie jej na ciasto – tak by stworzyć przepyszną polewę czekoladową. Można ją też dodać do budyniu waniliowego lub bezpośrednio do ciasta albo przygotować z niej pyszny krem czekoladowy.

Jeśli do roztopionej czekolady wlejemy odrobinę pełnotłustego mleka i całość podgrzejemy, powstanie wykwintna czekolada do picia. Z porcją lodów lub z mrożonymi, pokruszonymi malinami smakować będzie również w środku lata. Smacznego!

Polewa czekoladowa

Topienie czekolady to prosty sposób na zrobienie idealnej polewy o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Możesz udekorować nią sernik, dodać do naleśników z bananami czy deseru jegurtowego. Zastosuj polewę z rozpuszczonej czekolady tak, jak podpowiada Ci fantazja!

Krem czekoladowy

Połącz rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę z serkiem mascarpone, jogurtem czy serkiem homogenizowanym. Ciesz się pysznym czekoladowym deserem w pięć minut! Ty decydujesz, jak słodka i czekoladowa będzie Twoja przekąska!

Gorąca czekolada do picia

Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko albo słodką śmietankę, aby uzyskać rozgrzewającą czekoladę do picia. Możesz dodać do niej chilli, żeby przełamać słodycz ostrym dodatkiem. Sprawdzą się też przyprawy korzenne albo lizofilowane truskawki. Jeśli akurat nie masz żadnego dodatku, nie szkodzi – płynna czekolada jest pyszna również sama!

Mus czekoladowy

Jak zrobić pyszny mus czekoladowy? Nie musisz sięgać po gotowe produkty! Sięgnij po dwie tabliczki czekolady, 3 jajka, ćwierć kostki masła, pół kubeczka śmietanki 30% albo 36% i 50 g cukru. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Ubij osobno: białka na sztywną pianę, śmietankę na również na sztywno, żółtka z cukrem na jasną masę. Delikarnie wymieszaj rozpuszczoną masę czekoladową z żółtkami. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, a na końcu – również stopniowo i stale mieszając, aby zachować gładkość konsystencji – dodaj ubite białka. Tak przygotowaną masę umieść w lodówce do schłodzenia.