Jak ugotować brukselkę, aby nie była gorzka?

Brukselka nie cieszy się uznaniem smakoszy, a to duży błąd, ponieważ odpowiednio przygotowana jest smaczna i zdrowa. Wadą tego warzywa jest gorzki smak. Jednak łatwo można się go pozbyć. Wystarczy delikatnie posłodzić wrzątek lub też sięgnąć po mrożoną brukselkę, która pozbawiona jest charakterystycznej goryczki. Poznaj najlepsze przepisy na dania z mrożoną brukselką!

Jak przygotować brukselkę do gotowania?

Wybieramy brukselki o intensywnie zielonych listkach. Pożółkłe główki są oznaką utraty wartości odżywczych. Przed wrzuceniem do garnka należy usunąć zewnętrzne listki, a trzon naciąć na krzyż, by w trakcie gotowania szybciej zmiękł.

Warzywo traci naturalną goryczkę po zamrożeniu. Kupując świeżą brukselkę, dobrze jest włożyć ją na noc do zamrażarki i gotować następnego dnia. Nie traci smaku ani wartości odżywczych, a jest na pewno smaczniejsza, dlatego warto wykorzystywać brukselkę mrożoną Hortex. Łatwo ją przygotować i jest dostępna przez cały rok.

Sposoby na pozbycie się goryczki z brukselki

O wcześniejszy mrożeniu brukselki już wiemy, ale kucharze mają jeszcze inne sposoby na pozbycie się gorzkiego smaku. Np.:

  • odlewanie wody po krótkiej chwili od gotowania, po czym ponownie zalewamy brukselkę wrzątkiem i dalej gotujemy,
  • dodanie do wody nie tylko łyżeczki soli, ale także łyżki cukru i trochę mleka,
  • gotowanie brukselki w otwartym garnku, bez pokrywki, ulotnią się wówczas niezbyt lubiane aromatyczne związki.

Jak długo gotować brukselkę?

Warzywo po ugotowaniu powinno być al dente, czyli lekko twarde, nierozgotowane. Mrożone główki wrzucamy do osolonego i posłodzonego wrzątku. Czas liczymy od ponownego zagotowania wody. Wystarczy tylko 5 minut, by warzywo nadawało się do jedzenia, ale najlepiej w trakcie gotowania sprawdzić miękkość główek przez nakłuwanie ich widelcem.

Rozgotowana brukselka jest mniej smaczna i gorzej się prezentuje na talerzu. Aby odzyskała ładny zielony kolor trzeba po ugotowaniu przelać główki niewielką ilością bardzo zimnej wody.

Brukselka – przepisy na dania z brukselką

Brukselka jest polecana wszystkim, zarówno dzieciom, jak i osobom starszym i tym odchudzającym się, a wszystko ze względu na wysoką zawartość błonnika, niską kaloryczność oraz wysoką zawartość wielu witamin (w tym witaminy C i kwasu foliowego). Poznaj najlepsze przepisy z brukselką w roli głównej!

Krem z brukselki

Zielony krem z brukselki to idealny sposób na przemycenie tego zdrowego warzywa do codziennej diety dziecka. W wersji dla dorosłych warto dodać odrobinę papryczki chili i sera ricotta, które znacząco wzbogacą smak dania.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 1 duża bułka lub gotowe grzanki,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka miodu,
  • prażone płatki migdałów,
  • łyżka śmietanki 30%.

W garnku gotujemy wywar, do którego dodajemy brukselkę – gotujemy do momentu, aż brukselka zmięknie. Bułkę kroimy na kromki i smażymy ją na rozgrzanym na patelni maśle. Gdy zupa będzie letnia miksujemy ją, aby powstał gładki krem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu. Dodajemy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami i posypanymi na wierzchu prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka z brukselką

Sałatka z brukselką intryguje połączeniem chrupiącej kapusty oraz słodkich jabłek. Jajko zapewni długotrwałe uczucie sytości, a orzechy włoskie dostarczą cennych kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex,
  • 6  jajek,
  • 1 słodkie jabłko,
  • 4 ogórki kiszone,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 cebula,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • sól, pieprz.

Brukselkę ugotować wedle instrukcji na opakowaniu i odczekać, aż będzie zimna. Pokroić ją na połówki. Ugotowane na twardo jajka pokroić w grubą kostkę, podobnie jak jabłko i ogórki kiszone. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a orzechy drobno siekamy. Wszystko mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1 i dodajemy do sałatki. Dobrze, aby była przechowywana w lodówce przez 3-4 godziny przed podaniem, aby smaki się dobrze przegryzły.

Tarta z brukselką

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem to propozycja dla panów, którzy lubią dobrze zjeść, a którzy stronią od jedzenia warzyw. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na gorąco. Idealnie komponuje się z jogurtowym dressingiem z koperkiem i natką pietruszki.

Składniki:

  • ciasto kruche (gotowe lub samodzielnie przygotowane),
  • 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex,
  • 3 duże jajka,
  • 200 gram wędzonego boczku,
  • 150 gram sera startego mozzarella,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
  • 1 opakowanie śmietanki 30%.

Brukselką ugotować w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Po ostudzeniu pokroić na cztery cząstki. Roztrzepane jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek pokroić w cienkie, długie paseczki

Formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem i lekko je podpiec (wystarczy 10-15 minut w piekarniku), pamiętając o obciążeniu ciasta (np. suszoną fasolą). Następnie na wierzch tarty poukładać brukselkę, między nią ułożyć boczek i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Tarta będzie gotowa, gdy masa w środku dobrze się zetnie – trwa to około 40 minut w temp. 180 stopni.