Makaron ze szpinakiem na obiad czy kolację to sposób na szybki posiłek. Przygotowania całej potrawy trwają niewiele dłużej niż gotowanie samego makaronu. Danie jest smaczne i zdrowe, lubią je nawet dzieci. To świetny sposób na przemycenie do codziennego menu witaminowej bomby w postaci szpinaku. Jak przygotować makaron ze szpinakiem w wersji klasycznej, a na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania muszli makaronowych nadziewanych fetą i szpinakiem? Podpowiadamy!
Gotowanie makaronu to prosta czynność, jednak często popełniamy błędy. Po pierwsze, gotujemy za długo, po drugie, w za małej ilości wody. Prawidłowo przygotowany makaron powinien być al dente. Na czym to polega? Wierzchnia warstwa makaronu powinna być miękka, ale w środku pozostać twarda z wyczuwalnym smakiem mąki. Na opakowaniach makaronu polscy producenci zwykle podają zbyt długi czas gotowania, dlatego podczas samej czynności należy sprawdzać, czy makaron już jest odpowiednio miękki.
Odpowiednia ilość wody? Według renomowanych kucharzy 10 dkg makaronu powinno się gotować w 2 litrach wody. To gwarancja na brak problemu ze sklejaniem się. Nie ma też potrzeby „hartowania” makaronu poprzez przepłukiwanie zimną wodą.
By zaoszczędzić czas, można jednocześnie gotować makaron i przygotowywać szpinak. Na porcję dla 2 osób będzie potrzebne:
Podawaj gorące.
Przygotowanie makaronu z mrożonym szpinakiem, np. Hortex przebiega podobnie. Należy tak długo trzymać szpinak na gorącej patelni aż odparuje woda.
Makaron ze szpinakiem w wersji klasycznej to nie jedyny sposób na przemycenie do codziennego menu zdrowego i odżywczego warzywa, jakim jest szpinak. Możemy go także podać w wersji z kurczakiem i suszonymi pomidorami, a także łososiem. Nietuzinkowy wygląd makaronowych muszli nadziewanych szpinakiem i serem feta skusi niejednego łakomczucha.
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem przygotowuje się w niecałe 30 minut. Wystarczy w tym samym czasie ugotować makaron, a na patelni obok zrobić mięso z warzywami.
Składniki:
Makaron gotujemy all dente. Mięso myjemy, kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy około 4 minut. Dodajemy szpinak i całość dusimy 10 minut, następnie dodajemy pokrojone w paseczki pomidorki, chwilę gotujemy i pod koniec dodajemy śmietanę. Całość mieszamy z makaronem.
Makaron z łososiem i szpinakiem to idealny wybór na lekki lunch lub romantyczną kolację we dwoje. To sycące i orzeźwiające danie, które z pewnością docenią miłośnicy ryb. Łososia wędzonego można zastąpić świeżą rybą.
Składniki:
Makaron ugotować al dente, z wody po makaronie odjąć 1/3 szklanki i wymieszać razem z serkiem śmietankowym do uzyskania gładkiej masy. Podsmażyć pokrojony drobno czosnek na maśle. Dodać pokrojonego łososia, smażyć przez minutę. Następnie dodać szpinak i smażyć aż zmięknie. Dodać makaron i serek, zagotować, odstawić z ognia. Podawać z cytryną.
To bardzo wdzięczne pod kątem wizualnym danie – nadziewane duże muszle makaronowe serem feta i szpinakiem doskonale nadają się na rodzinne obiady czy też danie główne podczas uroczystej kolacji.
Składniki:
Makaronowe muszle ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekany drobno czosnek. Dodać liście szpinaku i doprawić je solą i pieprzem. W miseczce rozgnieść fetę i dodać ją do szpinaku, całość porządnie wymieszać. Naczynie do pieczenia nasmarować masłem lub innym tłuszczem, ułożyć do niego nadziane muszle (farszem do góry). Całość posypać obficie serem mozzarella. Zapiekać przez około 5 minut w temp 180 stopni.