Owoce są smaczne właściwie w każdej postaci: zarówno te zerwane prosto z drzewa czy krzaczka, jak i te, które zjadamy w pysznych przetworach. Jeśli masz ochotę zachwycić swoich bliskich smakołykami z wyższej półki – przygotuj babeczki z owocami. To prostsze niż myślisz!
Babeczki, muffiny, tartaletki… możliwości jest wiele. Wystarczy, spędzić trochę czasu w kuchni i dać się ponieść fantazji, aby powstały prawdziwe małe dzieła sztuki, które cieszą oko i podniebienie. Jak je przyrządzić? Jest wiele sprawdzonych sposobów.
Idealnie do babeczek oraz muffinek sprawdzą się zarówno owoce świeże, jak i te mrożone. W przypadku mrożonych zwróć uwagę na jakość – wybieraj zamrożone w całości i pochodzące z wysokiej jakości upraw np. owoce oferowane przez firmę Hortex. Dzięki temu zyskasz gwarancję, że będą cieszyć zarówno smakiem jak i formą. Babeczki z truskawkami, owocami egzotycznymi, a może z wiśniami? Każda z tych opcji prezentuje się równie smakowicie.
Obie opcje brzmią pysznie, a smakują jeszcze lepiej. My podpowiadamy, jak je przyrządzić.
Zacznij od roztopienia masła. Utrzyj następnie jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym na masę o dużej puszystości, a mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do jajek stopniowo dodaj roztopione masło oraz mąkę. Gdy składniki się połączą, przełóż je do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Nałóż 1-2 łyżki masy, wrzuć 2-3 owoce i przykryj masą ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 20-25 min. Gotowe babeczki możesz ozdobić np. bitą śmietaną, owocami lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto krótko wyrabiaj na stolnicy, owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj i za pomocą szklanki powycinaj kółka, którymi wyłożysz spód foremek do muffinek. Nakłuj je widelcem i wstaw foremki do piekarnika na 15 min – piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gdy tartaletki będą się studzić, przygotuj krem budyniowy.
Krem budyniowy
Ugotuj budyń w ilości mleka o połowie mniejszej niż na opakowaniu, a następnie rozmieszaj ze 120 gr ubitego masła oraz odrobiną soku z cytryny. Nałóż niewielką ilość kremu do babeczek i wykończ owocami – gotowe!
Babeczki z owocami mrożonymi można zrobić o każdej porze roku. Są banalnie proste w wykonaniu, dlatego śmiało można zaprosić dzieci do pomocy w kuchni!
Składniki:
Wykonanie:
Wszystko dzielimy na suche i mokre składniki. Mąkę, cukier i proszek mieszamy w jednej miseczce. W drugiej mieszamy całe jajka, olej i jogurt. Mokre składniki mieszamy z suchymi, na koniec dodajemy mieszankę mrożonych owoców Hortex i delikatnie mieszamy.
Foremki napełniamy do ¾ objętości. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Składniki:
Wykonanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć koła. Ułożyć je w foremce do babeczek i upiec w 190 stopniach do momentu, aż będą kruche i lekko zarumienione. Pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: serek mascarpone, śmietankę i cukier ubić na jednolitą masę.
Babeczki wyłożyć kremem, a na wierzch ułożyć pokrojone truskawki (mrożone trzeba uprzednio rozmrozić i lekko posypać cukrem-pudrem).