Ciasto, które wyglądem przypomina leśny mech? Tak, tak – jego przygotowanie jest możliwe. Co więcej nie musisz być wcale kulinarnym ekspertem, by przyrządzić je od A do Z i zaskoczyć swoją rodzinę oraz gości. W jaki sposób? Podpowiadamy.
Co wyróżnia Leśny Mech? Przede wszystkim chodzi o wyjątkowy kolor samego ciasta. Soczysta zieleń to nie efekt zastosowania sztucznego barwnika spożywczego, lecz szpinaku. Zaskoczenie? Wbrew pozorom to warzywo o delikatnie kwaskowym posmaku komponuje się z pozostałymi składnikami idealnie.
Oba pozwolą przygotować ciasto. Jeśli jednak chcesz, by było trochę szybciej – sięgnij po rozdrobnioną wersję mrożonego szpinaku Hortex. Gdy zaś Twój szpinak będzie świeży lub rozmrozisz całe liście – musisz go zblendować i dopiero połączyć z pozostałymi składnikami.
Na blaszkę standardowej wielkości – wystarczy 450 g szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego. Nie zapomnij, by mrożone liście odsączyć z nadmiaru wody (już po rozmrożeniu).
Aby przyrządzić ciasto, potrzebujesz:
Jak przygotować ciasto leśny mech (runo leśne):
To on jest gwiazdą programu. Potrzebujesz:
Możesz dodać też śmietany – fix, która nada kremowi bardziej „sztywną” konsystencję.
Gdy ciasto już się upiecze, przekrój je wzdłuż na dwie połowy i przełóż kremem. Rolę wisienki na torcie spełnią pestki granatu, którymi posyp gotowe ciasto. Smacznego!