Kolejny raz przerabiasz rosół na pomidorową? Przejadły ci się dotychczasowe zupy na bulionie? Mamy dla ciebie pomysły, jak podbić smak zwykłego wywaru warzywnego i jak szybko przerobić go na ciekawą zupę.
Sposób 1: urozmaić przepisy nowymi przyprawami do rosołu i bulionu
Jeśli chcesz podkręcić klasyczny bulion, możesz dodać do niego różne przyprawy, które same dodadzą mu smaku lub podkręcą aromat innych składników:
sos sojowy – wzbogaca bulion warzywny o bardziej mięsny aromat, ale bez dodatku mięsa. Świetnie nadaje się do zup wegańskich i wegetariańskich. Nasyca kolor zupy i dodaje jej również słoności;
wywar grzybowy – odrobina wywaru grzybowego w rosole czy bulionie nie tylko ładnie zabarwi zupę, ale również sprawi, że będzie miała pełny, głęboki smak. Wywar grzybowy nasyca aromaty mięsa w bulionie, a w większej ilości może nawet je imitować. To świetny dodatek, gdy szukamy wege alternatyw dla mięsnych zup. Wywar grzybowy można przygotować samemu z grzybów suszonych i zawekować w słoikach lub kupić w sklepie (dostępny w sekcji azjatyckiej). Można też kupić sos sojowy z grzybami;
opalana cebulka – opalana, czyli przypiekana na ogniu kuchenki gazowej cebulka dodaje bulionowi aromatu wędzenia. Również podkreśla mięsny smak i może nieco go imitować w wegańskich zupach;
imbir w korzeniu – wyostrza aromaty warzyw dodanych do bulionu. Sprawia, że zupa staje ostrzejsza i bardziej rozgrzewająca, a ponadto prozdrowotna – wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Imbir w proszku ma mniejsze właściwości tego typu i daje mniej intensywną ostrość. Bulion z dodatkiem imbiru świetnie nadaje się też pod zupy azjatyckie i wielowarzywne;
wędzona słodka papryka – nadaje zupie aromatu wędzenia i ostrawej słodyczy. Wzmacnia też kolor, który staje się ciepły i bardziej interesujący. Taki bulion szczególnie dobrze nadaje się pod zupy gulaszowe;
chili – taka papryczka może być dodawana do zup w wersji suszonej (płatki), sproszkowanej, a nawet surowej (oczyszczona z pestek). Nie tylko dodaje ostrości, ale również wyostrza aromaty i zapach zupy. Trzeba jednak pamiętać o nienadużywaniu jej. W nadmiarze może bowiem stłumić pozostałe smaki i sprawić, że zupa przestanie być zjadliwa;
świeża kurkuma – czyli taka w korzeniu, a nie w proszku. Nadaje wywarowi nie tylko ciekawy kolor, ale również wzbogaca go w przeciwutleniacze. Doda rosołowi właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających organizm z toksyn. Sprawi, że stanie się bardziej rozgrzewający i co ważne – nabierze intensywniejszego smaku. Kurkuma świetnie podbija aromaty wołowiny, dlatego szczególnie warto włączyć ją do rosołu gotowanego na mięsie lub kościach wołowych;
cukier – warto dodać łyżeczkę cukru, gdy przygotowujemy bulion pod pomidorową lub zupę z papryką (np. węgierską). Doda to warzywom bardziej słodkawego smaku, jakby dojrzały w słońcu.
Ulepszony i podkręcony bulion nie tylko będzie świetnie smakował jako rosół, ale również będzie doskonałą bazą pod pyszną zupę.
Sposób 2: używaj mrożonek, by szybko przeistoczyć bulion w ciekawą zupę
Mrożonki to również gotowe kompozycje dobrze dobranych do siebie smaków, które szybko przeistoczą twój bulion w ciekawą zupę:
zupę wiosenną – uzyskasz dzięki mieszance Zupa wiosenna 9-składnikowa Hortex, która opiera się na pysznej kompozycji tradycyjnych i zielonych warzyw. Zawiera między innymi nadający ostrości por, odświeżającą natkę pietruszki, sycący zielony groszek i białą kapustę oraz symbol wiosny – fasolkę szparagową. Przygotujesz ją zaledwie w 12 minut;
zupę prezydencką – przygotujesz z pomocą mieszanki Zupa prezydencka Hortex, która zawiera między innymi soczyste, słodkie pomidory, paprykę, sycącą białą kapustę oraz cebulkę, seler i dodający ostrości por. Będzie gotowa już w 20 minut;
zupę królewską – zrobisz w ok. 12 minut z pomocą mieszanki Zupa królewska Hortex, która zawiera pieczarki, szpinak, cebulę, seler, ziemniaki, marchewkę i dodatkowy, aromatyczny sos.
Mrożonki szczególnie warto wykorzystywać zimą, gdy brakuje świeżych i niepryskanych warzyw, np. szpinaku, pomidorów, natki pietruszki itp. Mrożonki Hortex przygotowywane są w sezonie, dzięki czemu zawierają składniki o najlepszym, nasyconym słońcem smaku.
Sposób 3: wprowadź posypki – grzanki, ziarna, kiełki
Takie chrupiące dodatki, jak ziarna, pestki i grzanki, wprowadzają do zupy ciekawą teksturę. Kiełki z kolei dodają jej uroku i cennych witamin. Jeśli chodzi o smak, nadają potrawie odrobinę ostrości i świeżości. Możesz je dodawać nie tylko do zup kremów, ale i tradycyjnych z krojonymi składnikami. Oto kilka przykładów dodatków, którymi warto wzbogacić zupę:
groszek ptysiowy – rodzaj grzanek z leciutkiego ciasta ptysiowego. Takie grzanki nie toną, a utrzymują się na zupie. Są łatwe do pogryzienia dla dzieci i mają gładkie krawędzie (nie kaleczą podniebienia, zanim namokną);
grzanki czosnkowe – świetne do rosołu i zup kremów. Przygotowuje się je samodzielnie z czerstwego chleba podsmażanego na maśle czosnkowym;
kiełki rzodkiewki – ładnie się prezentują, są lekko ostre w smaku. Świetnie sprawdzają się w wiosennych zupach z nowalijek;
kiełki buraka – dodają zupie koloru. Są delikatniejsze w smaku, więc prawdopodobnie nie będą przeszkadzać dzieciom. Można nimi posypać nie tylko barszcz czy zupę z botwinki, ale również inne zupy kremy o kontrastowym kolorze (np. zieloną brokułową czy kremową kalafiorową);
kiełki słonecznika – są większe niż inne kiełki, więc ciekawie się prezentują. Są ostre i świetnie komponują się z rosołem, zupami azjatyckimi i tymi z wiosennych nowalijek;
prażony bób –chrupki z prażonego bobu są nie tylko świetną przekąską. Mogą dodać ciekawej tekstury naszej zupie. Można zakupić solone lub w przyprawach;
pestki dyni –świetnie nadają się do zup kremów, unoszą się bowiem na ich gęstej powierzchni. Wprowadzają element chrupkości i dodają do nich między innymi witamin, błonnika i antyoksydantów;
pestki słonecznika –podobnie jak pestki dyni, mają wiele błonnika i cennych witamin. Sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca i przyjemnie chrupią.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Klikając „Akceptuję” wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies (lub innych podobnych technologii) do celów analitycznych. W takim przypadku Polski Ogród sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie będzie przetwarzała informacje o Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody kliknij „Nie akceptuję”, w takim przypadku strona będzie wykorzystywać tylko pliki cookies niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies zarządzając ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajdziesz w Polityce prywatności.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Klikając „Zaakceptuj wszystkie” wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies (lub innych podobnych technologii) do celów analitycznych. W takim przypadku Hortex sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie oraz Polski Ogród sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (będący współadministratorami danych osobowych) będą przetwarzali informacje o Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody kliknij „Nie akceptuję”, w takim przypadku strona będzie wykorzystywać tylko pliki cookies niezbędne do jej prawidłowego funkcjonowania. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić swoje ustawienia w zakresie plików cookies zarządzając ustawieniami swojej przeglądarki.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.