Jak zrobić chłodnik?

Chłodnik przywędrował do nas z Litwy i zadomowił się w naszych kuchniach na dobre. Nie ma lepszej zupy na upalne letnie dni. Znakomicie orzeźwia, a witaminy i mikroelementy pochodzące z warzyw sprawiają, że organizmowi dostarczamy tego, co niezbędne dla zdrowia. To prosta potrawa, którą możesz przygotować w wielu wersjach i za każdym razem jest równie smaczna.

Przepis na chłodnik litewski

Oto przepis na 4 porcje. Jeśli chłodnikiem chcesz poczęstować większą liczbę gości, odpowiednio zwiększ proporcje.

Składniki na chłodnik

  • Litr jogurtu lub maślanki,
  • 2 pęczki botwinki,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Chłodnik krok po kroku – przygotowanie

  1. Umyj botwinkę.
  2. Odkrój od liści buraczki, obierz je i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Przez 20 minut gotuj buraczki w pół litra wody. W tym czasie posiekaj liście i łodygi botwinki. Dorzuć do buraczków i gotuj jeszcze 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Dodaj sok z cytryny.
  5. Pokrój ogórki w drobna kostkę lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj szczypior i koperek, wyciśnij czosnek przez praskę.
  6. Warzywa połącz z ostudzoną botwinką, wlej jogurt lub maślankę.
  7. Wymieszaj, przypraw do smaku.
  8. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  9. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik w innych odsłonach

Dla urozmaicenia letniego menu, możesz przygotowywać chłodnik w nieco zmienionych wersjach, na przykład:

  • do podanych wyżej składników dodaj jeszcze pęczek rzodkiewki,
  • nie używaj botwinki, tylko zwiększ liczbę ogórków,
  • dla ostrości smaku dodaj odrobinę startego chrzanu.

Chłodnik w wersji egzotycznej

Chłodnik z awokado możesz podać jako elegancką przystawkę.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • pół litra jogurtu,
  • 1 ogórek gruntowy
  • sok z limonki lub z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka natki z pietruszki,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz rzodkiewek i natki, dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem, dla dekoracji dołóż pokrojoną w cienki plasterki rzodkiewkę i listki pietruszki.

Chłodnik pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku.

Wykonanie:

Pomidory i paprykę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w drobne kawałki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodać oliwę z oliwek, sok cytrynowy oraz przyprawy. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzony.

Chłodnik biały

Składniki: 

  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule słodkie
  • 1 litr kefiru
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Pokrojony w drobną kostkę cebulę,  czosnek, seler i jabłko przysmażamy na maśle. Do wysokiego naczynia dodajemy kefir, jogurt oraz przyprawy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi.