Dynia należy do smacznych i zdrowych warzyw. Zwykle wykorzystujemy ją do przyrządzania zup, rzadziej do pieczenia ciasta. Chętnie zjadamy pestki. Mało kto wie, że można z tego warzywa przyrządzać pyszne dżemy nadające się do smarowania naleśników i pieczywa. Smaczne są też słodkie bułeczki z dyniowym nadzieniem.
Dżem z dyni najczęściej robi się ze świeżych i młodych owoców zaraz po zbiorach. Ale samo warzywo w całości można przechowywać dłużej, pamiętając o tym, aby zostawić je w chłodnym miejscu. Po obraniu, wyjęciu pestek i po pokrojeniu w nieduże kawałki można ją zamrozić, by w późniejszym czasie przygotować z mrożonki dżem czy ugotować zupę.
Warto też wykorzystywać mrożoną dynię Hortex, gdy nie mamy dostępu do świeżej.
Na zimowe przetwory trzeba wybrać zdrowe warzywo, bez plam i przebarwień, najlepiej o intensywnie pomarańczowym kolorze – wtedy dżem będzie nie tylko dobrze smakował, ale i ładnie wyglądał.
Pracę należy zacząć od przekrojenia owocu na pół, jeżeli jest bardzo duży – na mniejsze części, po czym ostrym nożem należy obrać ze skóry. Jedynie odmiana Hokkaido nie wymaga obierania. Następnie trzeba usunąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pestki przeznaczamy do wysuszenia. Twardą część miękiszu należy pokroić na małe kawałki (im mniejsze, tym szybciej się rozpadną, więc czas przygotowania dżemu się skróci). Można też miękisz zetrzeć na grubej tarce.
Na 1 kg miąższu dyni potrzeba:
Jeśli dyni jest więcej, proporcjonalnie zwiększ objętość pozostałych składników. Dla wzbogacenia smaku można dodać sok z pomarańczy, odrobinę cynamonu czy startego imbiru albo wanilii czy gałki muszkatołowej.
Pysznym, jesienno-zimowym i pachnącym świętami wariantem jest dżem z dyni z pomarańczą. Jest na to kilka sposobów. Najprostszy to duszenie dyni w solidnej porcji świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Jeśli cytrusowy smak ma być bardziej wyraźny, warto przygotować syrop. Skórkę pomarańczową oczyszczamy z białych włókien. Uwaga! Zachowaj je, bo przydadzą się na dalszych etapach. Obraną pomarańczę pokrojoną w cienkie plastry zalewamy niewielką ilością wody i dwiema szklankami cukru, podgrzewamy przez kwadrans.
Gotowy syrop dodajemy do duszonej dyni. Białe włókna spod skórki pomarańczowej oraz pestki zawijamy w gazę i także dodajemy do gotowanego miąższu. W ten sposób dżem uzyska delikatną, ale charakterystyczną goryczkę, nieco pestkowego posmaku, a przede wszystkim pektyny zawarte w białych włókienkach zagęszczą dżem!
Dżem z dyni z pomarańczą smakuje najlepiej w towarzystwie przypraw korzennych. Dodaj trochę cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej.
Dalsze postępowanie jest takie samo jak we wcześniej opisanych wariantach dyniowego dżemu.
Warzywo będące bohaterem powyższych przepisów warto jeść nie tylko w postaci dżemu. Dynia obfituje w witaminy: C, A i E, B3 i B9 (kwas foliowy), a także beta-karoten (to jemu zawdzięcza piękny kolor!). Nie należy pomijać cynku, selenu, i kukurbityny. Jest to to składnik o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwpasożytniczych.
Taki zestaw sprawia, że dynia jest prawdziwą bombą ochronną i… upiększającą – stymuluje odporność, łagodzi stany zapalne, ogranicza stres oksydacyjny, odżywia skórę od wewnątrz i skutecznie nawadnia cały organizm – woda to ok. 90% objętości miąższu dyniowego! 100 gramów dyni dostarcza zaledwie 33 kalorie. Warzywo to skutecznie syci, a przy tym może być ważnym składnikiem diet odchudzających. Na zdrowie!