Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić naleśniki? Sprawdzony przepis na naleśniki

jak zrobić naleśniki - przykładowy przepis na naleśniki

Naleśniki to ukochana potrawa wielu z nas. Nie ma się czemu dziwić: ciepłe, aromatyczne, podawane na dziesiątki sposobów zachwycą nawet największego łasucha. Pozostaje więc tylko jedno pytanie: jak je przyrządzić, by były naprawdę smaczne? Poniżej dowiesz się, jak przygotować ciasto zarówno na te puszyste, jak i cienkie naleśniki odpowiednie do jedzenia na słono jako danie obiadowe oraz na słodki deser. A więc: jak zrobić naleśniki?

Przepis na naleśniki – co jest potrzebne?

Metod przygotowania naleśników jest naprawdę sporo, ale podstawowe składniki są zawsze takie same.

  1. Po pierwsze, potrzebujesz mleka.  Najlepiej, by było to mleko pełnotłuste, które zagwarantuje bardziej „kremowy” smak.
  2. Po drugie – mąki. W wersji tradycyjnej powinna być to mąka pszenna, najlepiej typu 450. Ale jeśli chcesz, by Twoje naleśniki były bardziej „fit” – możesz wybrać też mąkę orkiszową czy żytnią.
  3. Po trzecie – jajka. Najlepiej te od kur z wolnego wybiegu lub hodowli ekologicznej.
  4. Po czwarte zaś – coś do smażenia. Najczęściej wybierany jest olej, a w wersji dietetycznej możesz postawić również na olej kokosowy w bardzo niewielkiej ilości.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Od tego zaczynamy całą przygodę. Zadanie nie jest skomplikowane. Podamy Ci dwie wersje, według których możesz je skomponować:

Klasyczne, puszyste naleśniki: takie, jak robiła mama czy babcia. Potrzebujesz: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka i ok. ½ szklanki mineralnej wody gazowanej oraz szczypty soli. Połącz ze sobą dokładnie składniki, roztrzepując je intensywnie tak, by nie było grudek.

Cienkie naleśniki: potrzebujesz: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę wody, ¾ szklanki mleka, 2 jajka, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Wodę wymieszaj z mlekiem i dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Do wody i mleka z żółtkami stopniowo dodawaj mąkę, aż ciasto będzie jednolite. Na koniec dodaj sól i odrobinę oleju oraz pianę z białek. Tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na godzinę.

Smażenie naleśników

Nie potrzebujesz dużych ilości oleju. Wystarczy delikatnie natłuszczona i dobrze rozgrzana patelnia. Gdy będzie naprawdę ciepła, wlej na nią, na przykład chochlą do zupy, odpowiednią porcję ciasta i smaż, aż na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki. Gdy tak się stanie, przewróć naleśnika na drugą stronę – najlepiej, po prostu podrzucając go na patelni i podsmaż z drugiej strony. Gotowe!

Z czym serwować naleśniki?

Tu masz już pełną swobodę. Lubisz klasykę na słodko? Wersja z serem białym i śmietaną oraz cukrem lub dżemem truskawkowym jest jak najbardziej w cenie. Możesz je również podać z owocami (truskawkami, malinami, porzeczkami, wiśniami) i w innych słodkich konfiguracjach. Nie masz czasu na pieczenie ciasta, a naszła Cię ochota na szarlotkę? Naleśniki z jabłkiem i cynamonem mogą zadowolić Twoje kubki smakowe! Dla łasuchów – naleśniki z bananami i kremem czekoladowym. A jeśli wolisz bardziej wytrawnie? Najpopularniejsze są naleśniki ze szpinakiem, ale w grę wchodzą np. kapusta z grzybami, papryka i ser żółty czy pasta z jarmużu. Smacznego!

Naleśniki fit, bezglutenowe, bez mleka? Każdy wybierze coś dla siebie

Naleśniki mają jeszcze jedną fantastyczną zaletę – elastyczność. I nie chodzi tu tylko o miękkie ciasto! Danie to łatwo przerobić na wersję fit, bezlaktozową czy bezglutenową. Zmiana mąki np. z typu 450 na razową sprawi, że naleśniki będą obfitowały w błonnik i składniki mineralne. Zamień mleko na roślinne, zrezygnuj z jajek – wersja wegańska gotowa! Użyj mąki gryczanej, aby przygotować naleśniki bezglutenowe. Także dodatki do naleśników można z łatwością dostosować do swojej diety. Przygotuj farsz soczewicowy, fasolowy albo ze szpinaku i tofu, żeby ugotować pożywne danie obiadowe bez sięgania po mię

Pozostałe porady