Jak zrobić odchudzający koktajl warzywny?

Chcesz zadbać o swoją sylwetkę? Kluczem jest odpowiednio zbilansowana dieta. Taka, która dostarcza Ci odpowiedniej dawki witamin i minerałów, a jednocześnie nie sprawia, że przekraczasz swojego dobowego zapotrzebowania na kalorie. Najlepsze źródło wszystkiego, co dobre na odchudzanie? Warzywa. Koktajl warzywny jest bardzo atrakcyjną formą ich podania. Jak go przyrządzić? Koktajle zapewne kojarzą Ci się przede wszystkim z owocami. Świeże truskawki z cukrem, skąpane w tłustej śmietanie i zblendowane… pyszne? Na pewno, jednak z odchudzaniem ma niewiele wspólnego. A można zupełnie inaczej. Warzywa przetworzone za pomocą blendera, z odpowiednimi dodatkami, zaskoczą Cię rewelacyjnym smakiem i niską zawartością kalorii. Jak zrobić taki odchudzający koktajl warzywny?

Co przygotować, by stworzyć koktajl warzywny?

Gdy chodzi o akcesoria, potrzebujesz niewiele. Właściwie niezbędny jest tylko blender. Może być zarówno kielichowy, jak i ręczny. Pod ręką warto mieć też butelkę wody mineralnej lub… skorzystać z tej kranowej – o ile jej jakość w Twoim mieście jest dobra. Co dalej? Teraz trzeba wybrać warzywa, które nadają się do koktajlu. Dobra wiadomość: fantazja może Cię ponieść, bo w koktajlu warzywnym sprawdzi się niemal wszystko. Kolorowe, smaczne i zdrowe koktajle mogą się stać urozmaiceniem codziennej diety.

Jakie warzywa wykorzystać? Przede wszystkim – sprawdzą się zarówno te świeże, jak i mrożone warzywa (np. te z oferty Hortex). Te drugie spisują się czasem nawet lepiej – już obrane i do tego schłodzone. Po zblendowaniu zapewnią pełne orzeźwienie. Sięgnij np. po:

  • szpinak,
  • brokuły,
  • buraki,
  • marchewkę.

Koktajle warzywne – przepisy

Pamiętaj, że same warzywa mogą być zbyt mało soczyste. Dlatego, by powstała mieszanka stała się przyjemnym koktajlem, do miksu warto dodać wody, która ułatwi jednocześnie proces blendowania lub dorzucić jakiś owoc.

A co jeszcze wrzucić do odchudzającego koktajlu? Warzywa same w sobie zawierają dużo błonnika. Ale jako że składnik ten wspomaga gubienie zbędnych kilogramów, przyspieszając metabolizm, warto dorzucić jeszcze łyżkę mielonego siemienia lnianego, trochę nasion chia czy łyżkę otrąb. Jeśli natomiast chcesz, by Twój koktajl był nieco słodszy – możesz warzywa zmieszać z owocami – np. jabłkami, truskawkami czy kiwi. Mają one dość niski indeks glikemiczny i nie podniosą zbytnio kaloryczności mieszanki, a jednocześnie wzbogacą ją.

Podsumowując: odchudzający koktajl warzywny może powstać niemal z każdego świeżego lub  mrożonego warzywa. Eksperymentuj i stwórz mieszanki, które pokochasz.

Orzeźwiający, zielony koktajl warzywny

Składniki na zielony, orzeźwiający koktajl warzywny:

  • maślanka lub jogurt naturalny,
  • ogórek,
  • mięta,
  • szpinak,
  • kiwi.

Kiwi obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze porcje i blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, to dodajemy odrobinę wody.

Połączenie ogórka z miętą jest bardzo orzeźwiające, świetnie sprawdza się w letnie, upalne dni. Z kolei dodatek szpinaku wzbogaca koktajl o cenny kwas foliowy oraz żelazo. Kiwi dodaje charakterystycznego, słodko-cierpkiego smaku. Dodatek odrobiny soku z cytryny lub limonki poprawi wchłanianie żelaza.

Sycący koktajl owocowy ze szpinakiem

Składniki na sycący koktajl owocowy ze szpinakiem:

  • kwaśne jabłka,
  • gruszki,
  • banan,
  • szpinak,
  • jogurt naturalny,
  • woda gazowana.

Owoce myjemy i kroimy w mniejsze cząstki, dodajemy jogurt i  odrobinę wody gazowanej i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Chociaż napój przybierze wyraźną, zieloną barwę, to zaskakuje swoją słodkością owoców i przyjemnym, kremowym smakiem dzięki bananowi. Wysoka zawartość błonnika (zwłaszcza tego pod skórką owoców) sprawia, że po jego spożyciu na długo nie odczuwa się głodu.

Koktajl warzywny jako przekąska, śniadanie lub kolacja

Jeśli koktajl ma zastąpić klasyczne śniadanie lub kolację, to dodajmy do niego garść płatków owsianych lub ziaren (słonecznika, siemienia lnianego, nasion chia). Pamiętajmy również o zdrowych źródłach tłuszczu:  masło orzechowe lub migdałowe, orzechy brazylijskie lub włoskie, awokado. Tak skomponowany napój jest odżywczy, sycący i przede wszystkim cenny ze względu na zawarte w nim składniki pokarmowe. Błędem jest przygotowywanie koktajli z samych owoców i nabiału, ponieważ szybciej wchłaniają się cukru proste do krwi i następuje gwałtowny skok poziomu cukru. Dodatek warzywa wprowadza błonnik, który zwalnia procesy trawienne i tym samym pozwala kontrolować zawartość cukru we krwi. Koktajle wypijamy od razu po przygotowaniu, kiedy mają największą zawartość witamin i mikroelementów (po czasie się one utleniają i napój traci na wartościach odżywczych).