Omlet niejedno ma imię. Choć wydaje się, że to bardzo proste danie – idealne na szybkie śniadanie – można go przygotować na wiele sposobów. Omlet na słodko, na słono, usmażony, a nawet… zapieczony. Jeśli chcesz, by urzekał smakiem lata – wybierz wersję z malinami. Jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Zacznijmy od najważniejszego, czyli od samego omletu. To od jego prawidłowego przyrządzenia zależy smak potrawy. Czego potrzebujesz? Najważniejsze składniki to oczywiście jajka i mąka. Warto podkreślić, że tym, co odróżnia omlet od naleśnika są proporcje między tymi dwoma elementami. W omlecie przeważają jajka, w naleśnikach – jest więcej mąki oraz mleko.
Przepisów na omlet jest oczywiście wiele. Optymalne proporcje składników to jednak:
Przygotowanie:
Masę możesz później dodatkowo zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C 10 – 15 minut – do zarumienienia. To jednak opcja dodatkowa, dla poszukujących urozmaicenia.
Możesz posłużyć się oczywiście świeżymi owocami. Są one jednak dostępne co najwyżej przez kilka tygodni w roku. Dlatego pod ręką zawsze warto mieć paczkę mrożonych owoców Hortex, wystarczy tylko odmrozić i… korzystać do woli.
Masz kilka opcji do wybrania:
W każdej postaci danie będzie wyjątkowo smaczne i sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i kolację czy deser.
Omlet jest bardzo wdzięczną potrawą, jeśli lubisz kulinarne eksperymenty. Może być jedzony nie tylko z owocami, ale też na słono.
Ciasto omletowe możesz zapełnić warzywami, szynką czy serem, żeby urozmaicić śniadanie i uczynić je bardziej pożywnym.
Co więcej, jeśli wolisz dietetyczny omlet, możesz zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą, a nawet całkowicie z niej zrezygnować. Taki omlet bez mąki jest wyjątkowo delikatny, a w smaku przypomina piankową jajecznicę. Pycha!
Możliwe jest przygotowanie także omletu bez mleka, jeśli wykluczasz ten składnik z diety. Z pewnością wypracujesz swój ulubiony i niepowtarzalny przepis na omlet!