Historycznie rzecz biorąc pierwsze pizze były wegetariańskie, choć trudno to sobie wyobrazić, ponieważ obecnie na prostym cieście możemy zjeść kawałki mięsa, wędlin, owoce morza i właściwie wszystko, co kucharzowi przyjdzie do głowy. Jak jednak przygotować pizzę, by najbardziej była zbliżona do włoskiego oryginału?
Placki z ciasta chlebowego, podawane z oliwą i ziołami jadano już w starożytności. Można by je uznać za prawzory pizzy. Były popularnym pożywieniem biedaków z okolic Neapolu. Gdy zaczęto uprawiać pomidory i dodawać je do prostego wypieku, ten posmakował wówczas i bogatszym mieszkańcom miasta. Jednakże prawdziwa pizza neapolitańska została wypieczona w XIX wieku i nazwano ją na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej „Margheritą”. Na cienki placek drożdżowy piekarz nałożył sos pomidorowy, plastry sera mozzarella i listki bazylii – tak powstały kolory włoskiej flagi.
Na dwie spore pizze będziesz potrzebować:
Zacznij od przygotowania ciasta, pamiętając, że ciasto drożdżowe nie lubi zimna i przeciągów. Tak więc:
Mamy już doskonałe cienkie ciasto – bazę do pizzy. Jednak sekretem tego dania jest sos wykonany ze świeżych aromatycznych warzyw. Nie sięgaj po dosładzane gotowe sosy w słoiku! Sos do pizzy możesz przygotować w bardzo prosty sposób: Rozgnieć jeden pomidor z odrobiną oliwy i rozsmaruj powstałą masę na cieście. Następnie, posyp ziołami, rozłóż przygotowane warzywa i plastry sera mozzarella (to samo powtórz z drugim plackiem).
Jakie warzywa są najlepsze na pizzę? Każde jest dobre, trzeba jednak pamiętać o ich obróbce! Te, które zabierają dużo wody (np. cukinia, bakłażan), warto wcześniej podsmażyć. Nie tylko zredukuje to ilość wilgoci, ale też wydobędzie smak. Pizzę o cienkim cieście piecze się krótko, dlatego warto obgotować twardsze warzywa (np. na parze) przed umieszczeniem ich na placku.
Pizza wychodzi najsmaczniejsza, gdy jest pieczona w wysokiej temperaturze – nawet 250 stopni Celsjusza i więcej. Im wyższa temperatura, tym krótszy czas pieczenia. To, ile czasu placek powinien spędzić w piekarniku, zależy także od grubości ciasta.
Do pieczenia pizzy używamy obu grzałek piekarnika (górnej i dolnej). Lepiej jednak zrezygnować z nawiewu, ponieważ przyspiesza on podpiekanie sera i zamiast pysznej ciągnącej się mozzarelli możesz uzyskać serową skorupę.
Jak upiec idealne ciasto na pizzę? Najlepiej jest pilnować procesu pieczenia, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz przygodę z włoskim przysmakiem. Wówczas masz pewność, że pizza będzie dokładnie taka, jak lubisz. Cienkie ciasto na pizzę może być gotowe już w ok. 3 minuty. Z kolei grubsze ciasto albo pieczenie w niższej temperaturze wydłuża czas nawet do 20 minut.