Jak zrobić sos winegret?

Sos winegret to najpopularniejszy dressing do sałat, dzięki któremu zielone liście nabywają aromatu i smaku. Przyrządzany jest na bazie oliwy i octu, pochodzi z Francji. Chociaż w sklepach można zakupić gotowy sos, najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że można go przygotować w kilku wersjach – dla urozmaicenia smaku. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Przepis na sos winegret w wersji podstawowej

Składniki na sos winegret:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego (lub winnego, jabłkowego),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki musztardy.

Kolejność czynności:

Wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane, a sos powinien uzyskać gęstą konsystencję. Najlepiej  mieszaj składniki w następującej kolejności: musztardę i cukier, następnie dodaj ocet i wymieszaj, dodaj sól i znowu wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i energicznie mieszaj przez minutę.

Wersję podstawową sosu można zmienić przez zastąpienie octu sokiem z cytryny, a cukru  – miodem. Możesz też zrezygnować z musztardy, a dodać łyżeczkę ziół prowansalskich. Dla miłośników ostrzejszego smaku polecamy jeszcze dodatek czosnku  (pół łyżeczki suszonego lub jeden ząbek rozgniecionego).

Włoski winegret

Mimo iż sos winegret wymyślili Francuzi, to i Włosi dorzucili swoje “trzy grosze”. Do wersji włoskiej sosu będziesz potrzebować oliwy i białego octu winnego w takich samych proporcjach jak powyżej, a ponadto przygotuj:

  • 1 łyżeczkę startego sera Parmezan lub Romano,
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii, majeranku,
  • odrobinę suszonej czerwonej papryki,
  • szczyptę cukru i soli.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

We włoskiej wersji winegret może mieć też kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, do wymienionych powyżej składników dodaj jeszcze 2 łyżki majonezu albo śmietany lub gęstego jogurtu. Wówczas sos będzie bardziej kaloryczny. W wersji podstawowej winegret w 100 gramach zawiera ok. 450 kcal.

Sos winegret można przechowywać w lodówce przez dwa dni.