Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić sos winegret?

sos winegret - przepis

Sos winegret to najpopularniejszy dressing do sałat, dzięki któremu zielone liście nabywają aromatu i smaku. Przyrządzany jest na bazie oliwy i octu, pochodzi z Francji. Chociaż w sklepach można zakupić gotowy sos, najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Szczególnie, że można go przygotować w kilku wersjach – dla urozmaicenia smaku. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Przepis na sos winegret w wersji podstawowej

Składniki na sos winegret:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego (lub winnego, jabłkowego),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki musztardy.

Kolejność czynności:

Wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane, a sos powinien uzyskać gęstą konsystencję. Najlepiej  mieszaj składniki w następującej kolejności: musztardę i cukier, następnie dodaj ocet i wymieszaj, dodaj sól i znowu wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę i energicznie mieszaj przez minutę.

Wersję podstawową sosu można zmienić przez zastąpienie octu sokiem z cytryny, a cukru  – miodem. Możesz też zrezygnować z musztardy, a dodać łyżeczkę ziół prowansalskich. Dla miłośników ostrzejszego smaku polecamy jeszcze dodatek czosnku  (pół łyżeczki suszonego lub jeden ząbek rozgniecionego).

Włoski winegret

włoski sos winegret

Mimo iż sos winegret wymyślili Francuzi, to i Włosi dorzucili swoje “trzy grosze”. Do wersji włoskiej sosu będziesz potrzebować oliwy i białego octu winnego w takich samych proporcjach jak powyżej, a ponadto przygotuj:

  • 1 łyżeczkę startego sera Parmezan lub Romano,
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii, majeranku,
  • odrobinę suszonej czerwonej papryki,
  • szczyptę cukru i soli.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

We włoskiej wersji winegret może mieć też kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, do wymienionych powyżej składników dodaj jeszcze 2 łyżki majonezu albo śmietany lub gęstego jogurtu. Wówczas sos będzie bardziej kaloryczny. W wersji podstawowej winegret w 100 gramach zawiera ok. 450 kcal.

Sos winegret można przechowywać w lodów

Pozostałe porady