Zrobienie tarty nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani dużo czasu. Przygotowana ze szpinakiem nadaje się zarówno na podwieczorek jak i na lekką kolację. Warto poczęstować nią gości, bo zawsze wyśmienicie smakuje, nawet tym, którzy pamiętając z dzieciństwa nieapetyczną papkę, odmawiają zwykle zjadania szpinaku. Ten przepis posmakuje każdemu.
Tarta jest niczym innym jak kruchym ciastem przygotowanym bez dodatku cukru. Na ciasto będziesz potrzebować:
Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut. Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.
Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Mrożony szpinak wyłóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż odparuje woda.
Kolejne czynności:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Aby ciasto nie urosło w czasie pieczenia, ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem. Inny sposób, by ciasto było cienkie i równe, to pieczenie pod przykryciem z papieru obciążonym ziarnami fasoli. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika (na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij papier).
Czynności końcowe
Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 minut, aż całość się ładnie zrumieni. Tartę podawaj na gorąco lub w schłodzonej formie.