Kiedy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, możesz sięgnąć po gotową przekąskę, która przeważnie pełna jest kalorycznego, szkodliwego dla zdrowia cukru, albo przygotować swój własny zdrowy deser. I wcale nie musisz odwlekać przyjemności! Dzięki mrożonym owocom Hortex pyszny fit deser przygotujesz w niecałe 5 minut. Bez cukru i bez pieczenia.
Deser z założenia musi być słodki. Jednak zwykły cukier czy nawet cukier trzcinowy zjadane w większych ilościach nie tylko rujnują naszą sylwetkę, ale też przyczyniają się do wystąpienia wielu problemów zdrowotnych. Na szczęście jest cała gama innych, naturalnych zamienników cukru, które można wykorzystać do przygotowania smacznego deseru. Przykłady?
To jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Wytwarzany jest przez pszczoły miodne z różnego rodzaju nektarów kwiatowych albo spadzi. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i naprawcze. Jest bogatym źródłem cennych wartości odżywczych, takich jak potas, fosfor, żelazo, kobalt, kwas foliowy czy biotyna, dlatego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Systematycznie zjadany poprawia odporność organizmu i wzmacnia pracę serca.
Jeśli chcemy mieć pewność, że kupowany przez nas miód jest naprawdę wartościowy, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi oraz czy dane przedsiębiorstwo jest pod kontrolą sanepidu lub inspekcji weterynaryjnej i właściwie przechowuje swoje produkty (wszystkie informacje powinny znajdować się na etykiecie).
Roślina z gatunku bylin, zwana też „miodowym liściem” albo „słodkim ziołem Paragwaju” (skąd pochodzi). Jest zdecydowanie zdrowsza od cukru i bardziej słodka. Co więcej, jest bezkaloryczna, dlatego szczególnie poleca się ją osobom chcącym zredukować swoją masę ciała. Ale warto po nią sięgać również z innych powodów – stewia wykazuje właściwości przeciwpróchnicze i antybakteryjne, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, obniża ciśnienie krwi, a także wzmacnia, odżywia i regeneruje skórę. Nie podnosi poziomu cukru i ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowana nawet przez osoby chore na cukrzycę. Stewia dostępna jest w formie proszku, tabletek, płynu i suszonych liści.
Zgodnie z rozporządzeniem Europejskiej Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności dzienna dawka stewii nie powinna przekraczać 4 mg na kilogram masy ciała[1].
Naturalna substancja słodząca otrzymywana z kory brzozy. Chociaż wyglądem przypomina zwykły cukier, jest od niego dużo zdrowsza i ma aż o 40% mniej kalorii. Badania dowiodły, że ksylitol chroni zęby przed próchnicą, ogranicza odkładanie się płytki nazębnej i poprawia mineralizację szkliwa.
Ze względu na to, że ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału insuliny, może być stosowany nawet przez cukrzyków. Dzienna dawka ksylitolu nie powinna jednak przekroczyć 50 g. Substancji tej nie powinny też stosować dzieci poniżej 3 roku życia.
Ważne: Oryginalny ksylitol pochodzi z Finlandii i jest droższy niż jego „chińskie” odpowiedniki. Warto mieć to na uwadze podczas zakupów, ponieważ zamienniki są pozbawione większości cennych składników – ich jedynym atutem jest cena.
Deser można „posłodzić” też samymi owocami. Dojrzałe truskawki, banany, czereśnie czy śliwki, zbierane w szczycie sezonu, same w sobie są bardzo słodkie i nie potrzebują dodatkowego wsparcia, by nadać deserowi odpowiednią słodycz. Do słodzenia deseru można też użyć suszonych daktyli.
Prosty, zdrowy deser można bez problemu zrobić już w kilka minut. Pod warunkiem, że mamy w domu kilka niezbędnych produktów, jak (między innymi) płatki zbożowe, jogurt naturalny, popping (czyli ekspandowane ziarna zbóż), naturalne zamienniki cukru i oczywiście owoce. Bez nich mało który deser będzie naprawdę zdrowy. Gdy zależy nam na czasie, warto korzystać zwłaszcza z mrożonych wersji owoców. Są równie zdrowe co świeże, sezonowe produkty, mają doskonały smak i zapach i są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli lubisz podjadać dobre słodkości, koniecznie trzymaj w zamrażarce zapas ulubionych mrożonek Hortex. Co możesz z nich przygotować? Poznaj nasze przepisy na fit desery – bez cukru i bez pieczenia.
*Składniki w przepisach obliczone są na trzy porcje.
Składniki:
Wykonanie:
Banany zblenduj z kakao do uzyskania konsystencji budyniu. Osobno zmiksuj lekko rozmrożone maliny.
Deser układaj warstwowo w wyższych szklankach, w kolejności: 2 łyżki amarantusa, porcja kremu bananowo-kakaowego, porcja jogurtu, porcja musu malinowego. Pucharki możesz udekorować listkami orzeźwiającej mięty.
Składniki:
Wykonanie: Lekko rozmrożone jagody zmiksuj z miodem. Nałóż porcję musu do szklanki, dodaj porcję jogurtu i 2 łyżki granoli. Kolejne warstwy nakładaj delikatnie i powoli, tak by się nie zmieszały. Gotowe!
Składniki:
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmieszaj i zmiksuj na gładko. Serwuj od razu po przygotowaniu. Sorbet można jeść z pucharków albo z wafelków lodowych – te o dobrym składzie znajdziesz na przykład w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
Wykonanie:
Delikatnie rozmrożone owoce zblenduj na gładką masę (jeśli wolisz rozgryzać kawałeczki owoców, miksuj je tylko przez chwilkę). Dodaj chudy serek homogenizowany i ksylitol. Całość dokładnie wymieszaj.
Serek truskawkowy możesz zjadać bez dodatków, ale najlepiej smakuje z kilkoma łyżkami poppingu z kaszy jaglanej lub amarantusa. Ekspandowane zboża to nie tylko urozmaicenie deseru, ale też dodatkowa dawka cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, żelazo czy witamina B.
Składniki:
Wykonanie:
Do garnka wlej 500 ml wody, dodaj mrożone owoce i stewię. Całość gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie w małym naczyniu dokładnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pozostałą ilością wody. Gdy konsystencja mikstury będzie jednolita, powoli wlej ją do kompotu owocowego. Cały czas energicznie mieszaj, aby nie powstały niepożądane grudki.
Gorący kisiel przelej do pucharków. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
[1] Zob. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1131&from=EN