Niepozorny, ale jaki zdrowy i pyszny! Tak, tak – mowa o zielonym groszku. Choć to warzywo często jest zmorą małych dzieci, odpowiednio przyrządzone zachwyci bogatym aromatem i smakiem. Masz ochotę zaserwować swojej rodzinie pożywną zupę w pięknym, intensywnym kolorze? Krem z zielonego groszku będzie strzałem w dziesiątkę.
Niewiele osób wie, że groszek można jeść właściwie bezpośrednio po zerwaniu. Jednak dopiero w postaci zupy można z niego wydobyć pełnię aromatu. Przygotowanie zupy krem jest proste i zajmuje niewiele czasu.
Pamiętaj: do zupy krem najlepiej nadawać się będzie groszek mrożony. Konserwowy to znacznie mniej korzystny wybór – pozostaw go np. do przyrządzenia tradycyjnej sałatki ziemniaczanej.
Składniki na 1 garnek zupy:
Opcjonalnie przyda się również bagietka, z której przyrządzisz smakowite grzanki. Nie zapomnij też przygotować blendera.
Zacznij od rozgrzania w garnku oleju i zeszkleniu na nim pokrojonej w pióra cebuli. Pamiętaj: nie musisz być wyjątkowo precyzyjna podczas krojenia – krem na koniec zblendujesz. Do cebuli wrzuć mrożony groszek, przemieszaj całość i po chwili zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym groszek stanie się miękki – zajmie to niewiele czasu. Dodaj przyprawy do smaku – czarny pieprz oraz kozieradka, wlej sok z połówki cytryny – doda kremowi odrobiny kwasowości i wzmocni kolor. Po ok. 5 minutach dodaj połowę porcji śmietany lub mleka kokosowego i całość zblenduj. Krem jest gotowy do podania. Wlewaj do głębokich miseczek, dekorując pozostałą śmietaną lub mlekiem kokosowym. Idealnie smakować będzie w towarzystwie ziołowych grzanek z bagietki, np. posmarowanych pastą oliwkową. Smacznego!