Można je jeść solo, dodać do ciasta, koktajlu czy owsianki, a nawet zrobić z nich pyszną domową lemoniadę. Mrożone owoce wyglądają i smakują doskonale oraz zachowują pełnię witamin i minerałów – pod warunkiem, że prawidłowo je mrozimy i rozmrażamy.
Mrożenie owoców jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Przede wszystkim dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone produkty trzeba starannie wymyć i osuszyć. Większe obieramy ze skórek i usuwamy z nich gniazda nasienne i pestki, z mniejszych usuwamy szypułki. Kolejny etap uzależniony jest od rodzaju konkretnych owoców.
Jest najprostsze i najmniej wymagające. Pozbawione pestek owoce wystarczy podzielić na połówki, ćwiartki lub plastry i ułożyć w opakowaniu.
Ogólnie owoce mrozimy na surowo (aby nie dopuścić do strat cennych witamin), ale niektórzy uważają, że kawałki jabłek przed zamrożeniem warto dodatkowo zblanszować, czyli zanurzyć na krótko we wrzątku, a później zahartować w zimnej wodzie. Dzięki temu stają się bardziej chrupiące.
Ze względu na to, że drobne owoce jagodowe są bardzo soczyste i łatwo się sklejają, warto mrozić je dwustopniowo. Najpierw owoce rozstawiamy luźno na talerzach lub tackach i mrozimy przez kilka godzin, a później przekładamy je do wspólnego opakowania. W ten sposób zachowają swój ładny kształt i nie połączą się w zwartą masę.
Ze względu na dużą zawartość wody, po rozmrożeniu owoce te tracą swoją teksturę, dlatego nie poleca się ich do tradycyjnego mrożenia. Można za to zrobić z nich pyszny sorbet albo sok na domową lemoniadę! Owoce należy zblendować (ewentualnie przepuścić przez gęste sitko albo gazę, jeśli chcemy usunąć kawałki miąższu) i zamrozić w foremkach do lodu.
Ważne: >> Aby owoce mogły zachować swoje wartości, minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18°C. >> Pokrojone owoce zachowają ładny wygląd, jeśli przed zamrożeniem skropimy je odrobiną soku z cytryny. |
Owoce przeznaczone do zamrożenia najlepiej podzielić na małe porcje i umieścić w szczelnych plastikowych pudełkach albo wytrzymałych woreczkach strunowych, z których można odessać powietrze. Opakowania warto też starannie opisać (nazwa produktu, data mrożenia, przybliżona data przydatności do spożycia), aby łatwo można było odnaleźć w zamrażarce konkretny produkt i zużyć go w terminie.
Większość owoców możemy mrozić nawet przez 6 miesięcy, ale niektóre owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy wiśnie, najlepiej zjeść w ciągu 3-4 miesięcy do zamrożenia.
Pamiętajmy też, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrażać.
Mrożone owoce można dodawać do deserów, ciast, kompotów czy koktajli od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli jednak wolimy zjeść je w nieco cieplejszej wersji, rozmrażajmy je w lodówce (na dolnej półce) albo skorzystajmy z mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania. W ten sposób nie stracą ani swojego apetycznego wyglądu, ani cennych witamin.
Więcej informacji na temat rozmrażania warzyw i owoców znajdziesz tutaj.