Mrożone owoce – co zrobić, żeby zachowały łady wygląd?

Można je jeść solo, dodać do ciasta, koktajlu czy owsianki, a nawet zrobić z nich pyszną domową lemoniadę. Mrożone owoce wyglądają i smakują doskonale oraz zachowują pełnię witamin i minerałów – pod warunkiem, że prawidłowo je mrozimy i rozmrażamy.

Jak mrozić owoce?

Mrożenie owoców jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Przede wszystkim dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone produkty trzeba starannie wymyć i osuszyć. Większe obieramy ze skórek i usuwamy z nich gniazda nasienne i pestki, z mniejszych usuwamy szypułki. Kolejny etap uzależniony jest od rodzaju konkretnych owoców.

  • Mrożenie śliwek, brzoskwiń i moreli

Jest najprostsze i najmniej wymagające. Pozbawione pestek owoce wystarczy podzielić na połówki, ćwiartki lub plastry i ułożyć w opakowaniu.

  • Mrożenie jabłek

Ogólnie owoce mrozimy na surowo (aby nie dopuścić do strat cennych witamin), ale niektórzy uważają, że kawałki jabłek przed zamrożeniem warto dodatkowo zblanszować, czyli zanurzyć na krótko we wrzątku, a później zahartować w zimnej wodzie. Dzięki temu stają się bardziej chrupiące.

  • Mrożenie truskawek, malin, porzeczek i jagód

Ze względu na to, że drobne owoce jagodowe są bardzo soczyste i łatwo się sklejają, warto mrozić je dwustopniowo. Najpierw owoce rozstawiamy luźno na talerzach lub tackach i mrozimy przez kilka godzin, a później przekładamy je do wspólnego opakowania. W ten sposób zachowają swój ładny kształt i nie połączą się w zwartą masę.

  • Mrożenie arbuza i cytrusów

Ze względu na dużą zawartość wody, po rozmrożeniu owoce te tracą swoją teksturę, dlatego nie poleca się ich do tradycyjnego mrożenia. Można za to zrobić z nich pyszny sorbet albo sok na domową lemoniadę! Owoce należy zblendować (ewentualnie przepuścić przez gęste sitko albo gazę, jeśli chcemy usunąć kawałki miąższu) i zamrozić w foremkach do lodu.

Ważne:

>> Aby owoce mogły zachować swoje wartości, minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18°C.

>> Pokrojone owoce zachowają ładny wygląd, jeśli przed zamrożeniem skropimy je odrobiną soku z cytryny.

W czym przechowywać mrożone owoce?

Owoce przeznaczone do zamrożenia najlepiej podzielić na małe porcje i umieścić w szczelnych plastikowych pudełkach albo wytrzymałych woreczkach strunowych, z których można odessać powietrze. Opakowania warto też starannie opisać (nazwa produktu, data mrożenia, przybliżona data przydatności do spożycia), aby łatwo można było odnaleźć w zamrażarce konkretny produkt i zużyć go w terminie.

Jak długo można przechowywać owocowe mrożonki?

Większość owoców możemy mrozić nawet przez 6 miesięcy, ale niektóre owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy wiśnie, najlepiej zjeść w ciągu 3-4 miesięcy do zamrożenia.

Pamiętajmy też, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrażać.

Jak rozmrozić owoce, by zachowały estetyczny wygląd?

Mrożone owoce można dodawać do deserów, ciast, kompotów czy koktajli od razu po wyjęciu z zamrażarki. Jeśli jednak wolimy zjeść je w nieco cieplejszej wersji, rozmrażajmy je w lodówce (na dolnej półce) albo skorzystajmy z mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania. W ten sposób nie stracą ani swojego apetycznego wyglądu, ani cennych witamin.

Więcej informacji na temat rozmrażania warzyw i owoców znajdziesz tutaj.