Jednym z najmocniejszych trendów kulinarnych 2023 roku jest kreowanie potraw w różnych barwach. Wiąże się to z nieustannie rosnącą popularnością social mediów, szczególnie Instagrama, YouTube’a i TikToka, na których użytkownicy szukają kuchennych inspiracji oraz obserwują challenge z jedzeniem i gotowaniem. Kolorem, który zawładnął tymi platformami jest różowy, a viralami stały się dania, napoje i desery w różnych jego odcieniach, np. różowe ciasteczka, naleśniki, pączki, pierogi, jajka czy burgery. Sprawdź, jak przygotować różowe potrawy, barwiąc je naturalnymi składnikami, np. mrożonkami Hortex.
W kulturze zachodniej różowa barwa wzbudza bardzo dobre skojarzenia, a według psychologii kolorów jest eteryczna, przyjemna i słodka, łącząc się z miłością, czułością i niewinnością[1]. Wskazują na to także związki frazeologiczne używane w codziennym języku, np. „patrzeć na świat przez różowe okulary”. Nic więc dziwnego, że kolor różowy stał się tak pożądany nie tylko w trendach modowych czy wnętrzarskich, ale też kulinarnych. Na jego popularność w głównej mierze wpływają social media, szczególnie TikTok i Instagram, na których użytkownicy szukają jedzeniowych inspiracji.
Co więcej, według Instytutu Pantone, kolorem roku 2023 jest Viva Magenta, czyli rodzaj fuksjowego różu, który zawiera zarówno ciepłe, jak i zimne odcienie. Ma symbolizować połączenie przeszłości z przyszłością, co także znajduje swoje odzwierciedlenie w preferencjach kulinarnych współczesnych konsumentów, którzy z jednej strony poszukują nowinek i nowoczesnych restauracji, a z drugiej – chętnie wracają do domowych smaków oraz dań jak u mamy czy babci. Róż przywołuje skojarzenia z dzieciństwem, które większość z nas utożsamia z beztroską.
Odcień Viva Magenta, przypominający kolor buraczkowy, świetnie sprawdza się w gastronomii. Szefowie kuchni chętnie po niego sięgają, serwując energetyczne dania np. na bazie buraka z różowym grejpfrutem czy pitają, czy też komponując je z winem. Warto skorzystać z tej optymistycznej i pobudzającej inspiracji także w domowej kuchni. Sprawdź, jak wprowadzić różowe dania do codziennego menu i przekonaj się, że zachwycą nie tylko najmłodszych smakoszy!
Nie od dziś wiadomo, że metaforycznie jemy także oczami. Przekłada się to nie tylko na estetykę podania dania, ale też wybór barw i ich intensywności w przypadku konkretnych składników. Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy uznamy je za apetyczne. Narzuca też interpretację smaku, ponieważ nieświadomie korzystamy z wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń. Dlatego warto postawić na ten najprzyjemniejszy i eksperymentować z różem w kuchni.
Choć na rynku znajdziemy wiele barwników spożywczych, ciekawszym i zdrowszym rozwiązaniem jest wybór naturalnych produktów do nadaniu koloru swoim daniom. Najlepszym sposobem, aby uzyskać te różowe, jest wykorzystanie buraka. To popularne i niepozorne warzywo ma wiele wartości odżywczych. Spożywanie buraków przynosi szereg korzyści zdrowotnych, takich jak przeciwdziałanie miażdżycy i obniżanie poziomu cholesterolu oraz wpływa na podwyższenie odporności immunologicznej oraz spowalnianie procesów starzenia. Buraki mają też działanie antystresowe i są wyjątkowo bogatym źródłem związków przeciwutleniających[2]. Warto wspomnieć, że kultowe Beetroot donuts w kolorze bladego różu (tzw. Millenial Pink) swoją modną odsłonę zawdzięczają właśnie burakom, a nie sztucznemu barwnikowi.
Kolor różowy uzyskasz wykorzystując także np.:
Z kolei ciemniejszy róż, wpadający w fiolet, odtworzysz, używając owoców lub soku z jagód, jeżyn czy borówek amerykańskich. Jednak trzeba dodawać je z umiarem, żeby zamiast zdecydowanego różu, na którym nam zależy, nie otrzymać granatu lub filetu.
Do barwienia dań używa się soku, świeżych składników albo mrożonych owoców i warzyw. Te ostatnie są dostępne przez cały rok, a dzięki zbiorom w szczycie sezonu, tak jak w przypadku produktów Hortex, nie ustępują smakiem i wartościami odżywczymi świeżym odpowiednikom. Masz je zawsze pod ręką, aby wykreować pożywne dania – nie tylko różowe.
Różowe desery, które są kulinarnym hitem tego roku, można uzyskać także poprzez ich zdobienie, np. lukrem czy roztopioną czekoladą w tym kolorze. Dzięki naturalnym produktom przygotujesz kolorowy lukier w kilka chwil, wykorzystując np. sok z malin czy wiśni lub świeże, mrożone albo liofilizowane owoce. Słodkie propozycje, m.in.: ciasta, ciasteczka, torty, pączki czy babeczki można ozdobić też roztopioną różową czekoladą. Odmiana Ruby, czyli czekolada rubinowa, jest wytwarzana naturalnie z ziaren kakaowca i ma wyjątkową jagodową nutę smakową.
Sprawdź, jak kreatywnie wykorzystać produkty Hortex, aby łatwo i szybko przygotować zachwycające i pełne smaku różowe menu!
Składniki:
Przygotowanie:
Sposób podania:
Możesz serwować naleśniki z dowolnym farszem warzywnym lub mięsem. Ze smakiem buraka świetnie komponuje się nadzienie z mielonego mięsa indyka, serka ricotta i Szpinaku z czosnkiem i solą morską Hortex.
Nasze kulinarne tipy:
Składniki:
Przygotowanie:
Sposób podania:
Podawaj różowy hummus z ciepłymi chlebkami pita lub chrupiącymi, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, np. marchewką, białą rzodkwią i selerem naciowym.
Składniki:
Przygotowanie:
Nasze kulinarne tipy:
Składniki:
Przygotowanie:
Nasze kulinarne tipy:
Jeśli chcesz przygotować deser w stylu total pink, zamień białą czekoladę na rubinową lub dodaj malinowy mus do całej masy z bitej śmietany i mascarpone.
[1] https://pl.sainte-anastasie.org/articles/psicologa/qu-significa-el-color-rosa-en-psicologa.html
[2] https://dietetycy.org.pl/burak-cwiklowy/