Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Obiad jednogarnkowy – jak gotować szybko i ekonomicznie?

Obiad jednogarnkowy

W dzisiejszych czasach mało kto ma czas i energię na gotowanie skomplikowanych, wielodaniowych posiłków. Na szczęście istnieją sposoby na przyrządzanie posiłków, które są ekonomiczne, szybkie i łatwe, a na dodatek zdrowe i fit.

Czy da się gotować szybko, prosto i smacznie?

Tradycyjne dania gotowane przez nasze mamy czy babcie zwykle wymagały wielogodzinnego stania przy kuchni, ponieważ składały się z wielu elementów, które należało przygotować osobno (np. kotletów, ziemniaków i surówki) lub powstawały w wielu etapach (tak, jak np. pierogi czy gołąbki). Nie da się ukryć, że wymienione przysmaki tradycyjnej kuchni polskiej są bardzo smaczne, jednak niewiele osób może sobie pozwolić na przygotowywanie ich na co dzień.

Szybkie gotowanie często kojarzy się z wysoko przetworzoną żywnością, która jest pełna sztucznych barwników, konserwantów czy polepszaczy smaku. Dieta oparta na takich wyrobach nie należy do najzdrowszych. Zabiegane osoby nie są jednak skazane na zupki w proszku czy pizzę na telefon, bo istnieje co najmniej kilka sposobów na usprawnienie codziennego przygotowywania świeżych, domowych posiłków.

Z pomocą przychodzą m.in. gotowe półprodukty, takie jak mrożonki. Wbrew stereotypom, mrożone warzywa nie są o wiele mniej wartościowe od świeżych, zaś producenci coraz lepiej rozumieją potrzeby współczesnych konsumentów, dostarczając im gotowych dań, które są równie zdrowe i pożywne, co domowe potrawy. Z ich pomocą łatwo przyrządzisz dania jednogarnkowe, które są szybkie, zdrowe i pyszne.

Szybkie dania jednogarnkowe na obiad – praktyczne porady

Chcesz zadbać o zbilansowaną dietę, nie rezygnując jednocześnie z czasu dla siebie i nie nadwyrężając domowego budżetu? Ten cel wcale nie jest tak trudny do osiągnięcia, jak mogłoby się wydawać.

Nie bój się mrożonek – to mit, że nie mają one żadnych wartości odżywczych. Przeciwnie: zwłaszcza w okresie zimowym mogą być nawet lepsze i zdrowsze od świeżych warzyw supermarketu. Gotując dania jednogarnkowe, postaw więc na warzywa i owoce z mrożonek. Są to produkty nie tylko pełnowartościowe, ale też już obrane i pokrojone, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu.

Natomiast w gorsze dni, gdy gorzej się czujesz lub harmonogram jest wyjątkowo napięty, zamiast sięgać po fast-food, wybierz mrożoną pełnowartościową potrawę do odgrzania. Makarony na patelnię, zupy i gotowe dania Hortex (np. Meksykańskie, Chińskie czy Gyros) to rozwiązanie nie tylko szybsze i tańsze, ale i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Produkty zawierają wyłącznie naturalne składniki, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 min.

Warto zawsze mieć w zamrażarce mrożone warzywa i owoce oraz kilka gotowych mrożonych dań, by w razie potrzeby nie musieć zastanawiać się nad tym, co zjemy na szybki obiad.

Zdarza ci się ugotować za dużo? Zamiast wyrzucać jedzenie, sprytnie je wykorzystaj –możliwości jest naprawdę sporo. Ziemniaki mogą być bazą do kopytek albo knedli, makaron przyda się na zapiekankę, a z kaszy zrobisz szybkie warzywne kotleciki. Nadprogramowe jedzenie możesz też po prostu zamrozić i mieć gotowy obiad na inny dzień. Pamiętaj, że mrozić można niemal wszystko – zarówno pojedyncze produkty, jak i całe gotowe dania, zupy i sosy.

Jak gotować szybko i ekonomicznie? - infografika

Przepisy na szybkie dania jednogarnkowe na obiad

Oprócz gotowych potraw z dodatkiem ryżu czy makaronu, w dziale mrożonek znajdziesz również wiele innych produktów, które pomogą ci przygotować pożywny i smaczny obiad, takich jak pokrojone warzywa lub ich mieszanki. Jeśli nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, zainspiruj się naszymi przepisami – z pewnością znajdziesz wśród nich coś dla siebie!

Chili con carne, czyli danie jednogarnkowe z mięsem

Składniki:

  • Mieszanka meksykańska Hortex
  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)
  • papryczka chili
  • pomidory krojone w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim posiekaną papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy mieszankę warzyw, pomidory oraz szklankę wody. Dusimy przez 20 min, po czym zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Danie świetnie smakuje z ryżem lub świeżym pieczywem, można też wykorzystać je jako farsz do naleśników lub tortilli.

Ryż po chińsku – danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • pierś z kurczaka
  • mieszanka chińska Hortex
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej
  • sól do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Kurczaka obtaczamy w przyprawach, czosnku przeciśniętym przez praskę i odrobinie oleju, a następnie odstawiamy na 30 min. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podsmażamy kurczaka na złoty kolor i odkładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni rozmrażamy Mieszankę chińską. Dodajemy kurczaka, ryż i sos sojowy, dokładnie mieszamy i podsmażamy wszystko razem. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Makaron ze szpinakiem – danie jednogarnkowe fit

Składniki:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku lub głębokiej patelni krótko podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrażamy szpinak aż do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy kilka łyżek śmietany. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz makaron i dokładnie mieszamy.

Zapiekanka z dynią – danie jednogarnkowe z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • opakowanie dyni w kostce Hortex
  • 250 g wędzonego boczku
  • por
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • ostra papryka w proszku
  • olej
  • 200 g tartego sera
  • majeranek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obgotowujemy w mundurkach (nie mogą być zbyt miękkie), obieramy i kroimy w plastry. Dynię rozmrażamy (na patelni lub zostawiając na noc w lodówce). Pora kroimy w półksiężyce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z porem na suchej patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i po chwili zdejmujemy z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy połowę ziemniaków. Śmietanę mieszamy z przyprawami i tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki. Następnie układamy dynię, boczek z porem i czosnkiem, a na nich pozostałe ziemniaki i znowu polewamy sosem. Całość posypujemy serem. Pieczemy ok. 40 min, aż wierzch się przyrumieni. Przed podaniem posypujemy zapiekankę szczypiorkiem.

Przykładowe dania jednogarnkowe - infografika

Pozostałe porady