Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak gotować bób?

jak gotować bób

Bób jest jednym z tych warzyw, które są i smaczne i zdrowe. Sprawdza się jako samodzielna przekąska, jak i składnik różnych pysznych dań. Sprawdź, jak gotować bób, by smakował doskonale za każdym razem. Choć bób kojarzymy przede wszystkim z sezonem letnim tak naprawdę możemy się nim raczyć przez cały rok. Jest to możliwe, ponieważ bób jest dostępny również w postaci mrożonej. O jego świeżość i smak nie trzeba się obawiać – ten z oferty Hortex jest mrożony zaraz po zbiorach.

Jak ugotować bób krok po kroku?

Gotując bób, sięgnijmy po ten nieobrany. Dlaczego? Przyczyna jest prosta. Skórka odejdzie o wiele łatwiej, gdy warzywo będzie ugotowane.

Jak gotować bób?

Potrzebny będzie garnek z lekko osoloną wodą. Bób lubi sól, ale używajmy jej oszczędnie – tak ze względów zdrowotnych, jak i z uwagi na smak. Jeśli gotujemy bób świeży, możemy go wrzucić do wody jeszcze przed jej zagotowaniem. W przypadku bobu mrożonego, najlepiej wrzucić go do wrzątku, by przyspieszyć proces odmrażania.

Jak długo gotować bób?

Ile gotować bób? Trudno dokładnie wskazać czas. Zazwyczaj wystarczy ok. 15 – 20 minut. Najlepiej po tym czasie wyjąć z garnka jedno – dwa ziarenka i sprawdzić konsystencję. Najlepszy bób to ten lekko al dente – od którego skórka z łatwością odchodzi, a który jednocześnie jest odpowiednio miękki. Gdy już będzie idealny, wystarczy go odcedzić, lekko zahartować zimną wodą i… bądź to potraktować jako przekąskę, bądź też wykorzystać do tworzenia pysznych dań.

Bób – jego właściwości i wartości odżywcze

Bób to roślina strączkowa i jak wiele warzyw tego typu, charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu. W 100 gramach świeżego bobu znajduje się około 7,5 gram białka i tylko 0,4 g tłuszczu. Bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz w dobrze rozpuszczalny błonnik, co zapewnia uczucie sytości na długo po posiłku.

Już 100 gram surowego bobu pokrywa 100% dziennej dawki na kwas foliowy.  Ma również wysoką zawartość fosforu i wapnia, dlatego jest zalecany zarówno kobietom  planującym ciążę, w  ciąży, jak i matkom karmiącym.

Wartość energetyczna 100 gram bobu oscyluje w okolicach 80-100 kcal., niemniej ze względu na niską zawartość tłuszczu i wysoką ilość błonnika (5 g) jest  rekomendowany dla osób odchudzających się.  Niestety, na bób muszą uważać cukrzycy, bowiem o ile świeży ma IG na poziomie 40, o tyle taka sama ilość gotowanego bobu to już IG 80.

Bób przepisy – sprawdzone dania z bobu

Pomysłów na niego jest wiele. Przede wszystkim znamy go z bliskowschodniej kuchni, bo najczęściej do spółki z ciecierzycą wchodzi w skład słynnych falafeli. Bób można wykorzystać w pysznej sałatce, jako składnik podsmażanego azjatyckiego dania typu stir fry czy do przygotowania pasty kanapkowej. Inspiracji na pewno nie zabraknie, a jedzenie tego zielonego warzywa zawsze wyjdzie na zdrowie. Smacznego!

Sałatka z bobem

Składniki na sałatkę z bobem:

  • 1 szklanka mrożonego bobu Hortex
  • 1 paczka miks sałat
  • 1 awokado
  • 2 wiejskie jajka
  • Parmezan starty
  • Grzanki tostowe
  • Sos winegret

Wykonanie:

Bób gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Awokado  obieramy, kroimy w kostkę i lekko skrapiamy sokiem z  cytryny (aby nie zrobiło się czarne). Sałatę szarpiemy na małe kawałki, mieszamy z awokado i bobem. Całość doprawiamy sola i pieprzem. Na wierzch sałatki układamy pokrojone w kostkę grzanki tostowe oraz ugotowane w koszulce jajka. Całość posypujemy obficie parmezanem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Zupa z bobu

zupa z bobu

Składniki do zupy bobowej:

  • 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex 
  • 1 duży por
  • 20 g masła
  • 1 słodka cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszka i szczypiorek

Wykonanie:

Bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Por oczyścić i pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulkę. Podsmażyć warzywa na maśle, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, chwilkę przysmażyć i całość zalać bulionem warzywnym tak, aby woda przykrywała wszystkie warzywa. Dodać bób i zagotować zupę. Wywar zdjąć z palnika, dodać do niego odrobinę oliwy z oliwek, śmietankę i doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować na gładki krem. Wierzch posypać obficie natką pietruszki i szczypiorkiem. Gotowy krem z bobu podajemy z czosnkowymi grzankami.

Makaron z bobem

makaron z bobem

Składniki do makaronu z bobem:

  • 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex
  • 200 gram makaronu spaghetti
  • 150 gram wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 opakowanie śmietanki 30%
  • 50 gram parmezanu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron oraz bób ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojony drobno czosnek,  boczek w kostkę i pokrojoną natkę pietruszki. Dodać śmietankę, zagotować i lekko zredukować sos. Na patelnię dodajemy ugotowany uprzednio makaron oraz bób. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Każdą porcję posypać obficie startym serem parmezanem.

Pozostałe porady