Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

knedle ze śliwkami

Każdy z nas ma takie potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Jedną z nich są knedle ze śliwkami. Pożywne, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. A czy proste do przygotowania? Jasne, że tak! Sprawdź, jak je przyrządzić w domowym zaciszu.

Ojczyzną knedli są nie, jak się może wydawać, Czechy, lecz Niemcy. Te ziemniaczano-mączne kluski podawane są w wielu wersjach – z nadzieniem mięsnym, warzywnym, ale i owocowym. I to te ostatnie zyskały sobie nad Wisłą największe grono zwolenników. Najchętniej sięgamy po nie późnym latem, kiedy w sadach dojrzewają śliwki. Przyrządzenie tych pysznych klusek nie jest trudne.

Krok 1: ciasto na knedle

Czego potrzebujesz, by powstało ciasto na knedle ze śliwkami? Najważniejsze składniki to:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 100 – 150 g mąki tortowej.

Ziemniaki obierz i ugotuj, ugotowane rozgnieć do postaci puree. Gdy całkowicie ostygną, wbij do nich jajko oraz wsyp mąkę, a następnie zagnieć całość na gładką, jednorodną masę. Pamiętaj – im mniej mąki, tym bardziej lekkie i delikatne będą Twoje knedle.

Krok 2: śliwki do knedli

Gwiazdą programu są oczywiście śliwki. Najlepsze będą węgierki – niewielkie, aromatyczne i soczyste. Możesz sięgnąć zarówno po te prosto z drzewa, jak i po śliwki mrożone.

Ile śliwek potrzebujesz? Na wskazaną powyżej porcję ciasta wystarczy ok. 250 g owoców.

Krok 3: lepienie knedli

lepienie knedli ze śliwkami

Oprósz dłonie mąką. Weź w dłoń kulkę ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz w dłoni na cienki placuszek. Owiń nim całą śliwkę – starając się, by ilość ciasta otaczająca owoc była jak najmniejsza. Przygotuj tak wszystkie knedle. By się nie posklejały, oprósz je delikatnie mąką.

Krok 4: gotowanie i podanie knedli

Zagotuj dużą ilość wody i posól ją. Wkładaj knedle małymi porcjami na wrzątek i gotuj przez ok. 5 minut od momentu, kiedy knedle wypłyną na powierzchnię wody. Gotowe podawaj z bułką tartą usmażoną na maśle z dodatkiem cukru lub śmietaną kremówką z cukrem i szczyptą cynamonu.

Oczywiście, możesz obie rzeczy połączyć dla uzyskania jeszcze bogatszego aromatu.

Smacznego!

Pozostałe porady