Kotlety z kalafiora – jak je przygotować?

Kalafior to jedno z tych warzyw, do których nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Delikatny smak, łatwość przygotowania to powody, dla których warto go włączyć do swojej codziennej diety. W jaki sposób? Wbrew pozorom, nie tylko jako warzywny dodatek do kotleta czy składnik zupy. Kalafior może stać się głównym aktorem na obiadowej scenie – wystarczy, że przyrządzisz z niego kotlety. A te są zdrowe, pożywne, mają zdecydowanie mniej kalorii niż te zrobione z mięsa. Można je przygotować na różne sposoby (przyprawy, sposoby podania) i podawać na ciepło i zimno. Połączone z oryginalnymi dodatkami, mogą zamienić zwykły posiłek w ciekawe doznania kulinarne.

Jak przyrządzić kotlety z kalafiora? Na przygotowanie poświęcisz niewiele czasu, a efekt zaskoczy nawet najbardziej mięsożernych członków rodziny. Oto dwie wersje przepisu, które pokochasz.

Kotlety z kalafiora – przepis podstawowy

Składniki:

  • ugotowany kalafior – 1 paczka mrożonego np. Hortex
  • 3 jajka
  • 1 średnią cebulę – najlepiej ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, ostra papryka)
  • płatki kukurydziane lub bułka tarta do ”panierki”
  • olej do smażenia

Zacznij od ugotowania kalafiora zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odsącz go, ostudź i posiekaj. Do tak przygotowanego warzywa wbij jajka, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, odsączoną bułkę, wcześniej wymoczoną w mleku oraz dopraw do smaku. Teraz uformuj małe kotleciki i obtocz je w panierce – pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta sprawdzą się tu najlepiej. Smaż na oleju na złoto i podawaj zaraz po usmażeniu.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, czyli zdrowsza wersja kotletów

Jeśli masz ochotę nieco urozmaicić przepis, połącz kalafiora z kaszą jaglaną. Do ugotowanego i rozdrobnionego kalafiora (500 g) dodaj 1/3 szklanki ugotowanej na bulionie kaszy jaglanej, 1 jajko, posiekaną natkę 1 pietruszki, łyżkę bułki tartej. Dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz solą. Tak przygotowaną masę podziel na kotlety, panieruj w bułce tartej i podsmaż na złoto.

Jakie dodatki do kotletów z kalafiora?

A z czym podawać kotlety z kalafiora? Dobrze smakują np. z sosem tzatziki i pomidorem pokrojonym w plastry. Możesz również zamknąć je w bułkach do hamburgerów, serwując to amerykańskie danie w wersji wegetariańskiej. Pamiętaj – jeśli szukasz bardziej orientalnego smaku, kalafiora możesz przyprawić np. curry, cynamonem czy masłem – smak pozytywnie Cię zaskoczy.  Wypróbuj też kotlety z kalafiora z serem, z dodatkiem wiórek kokosowych czy posiekanego szczypiorku (dodatki do mielonych z kalafiora mogą też znajdować się w środku!). Postaw też na pieczone ziemniaki, które posypane suszonymi ziołami nie tylko urozmaicą obiad, ale też nadadzą potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Kotlety z kalafiora fit – jak przygotować wersję dietetyczną kotletów?

To, że pieczenie jest zdrowszą metodą na obróbkę termiczną potraw niż smażenie, nie jest żadną tajemnicą. Nie potrzebujemy tu żadnego tłuszczu, wystarczy naczynie żaroodporne lub papier do pieczenia. Wszystko to wpływa na doskonały smak potrawy i jej niskokaloryczność. Właśnie dlatego warto kotlety z kalafiora przygotować właśnie w piekarniku. Przygotowanie dania wygląda identycznie jak to, które szykujemy na smażenie (a więc mieszamy ugotowanego kalafiora z wybranymi składnikami i formujemy kotlety). By kotlety były chrupiące, nastawiamy piekarnik na 160-180 stopni i pieczemy do momentu aż będą miały piękny złocisty kolor.