Jesteś tym, co jesz. Choć jest to proste stwierdzenie, ma w sobie wiele prawdy. Czasem jednak ciężko nam komponować posiłki tak, by służyły naszemu zdrowiu i dostarczały odpowiednich składników odżywczych dla naszego ciała, zwłaszcza gdy borykamy się z insulinoopornością czy cukrzycą. Nadal możemy się spotkać z wieloma mitami dotyczącymi diety w tych schorzeniach. Internet pełen jest dobrych rad i surowych zakazów.
Jak więc przygotowywać obiady, by były nie tylko smaczne, ale posiadały również niski indeks glikemiczny i nie powodowały przykrych dolegliwości? Oto kilka przepisów na pyszne dania oraz garść cennej wiedzy.
Współczesna diabetologia ma nie lada zagwozdkę. Coraz więcej ludzi mieszkających w rozwiniętych krajach boryka się z cukrzycą typu 2. Co czwarty Polak jest otyły[1]. Z czego wynikają te problemy?
Przede wszystkim odpowiada za to zła dieta. W 2017 roku nasi obywatele spożywali przeszło 6 kg cukru rocznie – to więcej niż miało to miejsce jeszcze w 2008 roku. Tempo zmian jest więc niepokojące. Podobnie jak ich efekty.
W 2018 roku na cukrzycę chorowało aż 1,6 miliona Polek i 1,3 miliona Polaków. Duża część populacji naszego kraju ma nieprawidłowe wyniki badań glukozy na czczo, co jest jednym z niepokojących objawów, który może świadczyć o insulinooporności i cukrzycy[2].
Nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej sprawia, że nasze ciała stają się mniej wrażliwe na insulinę, a co za tym idzie – zużywają rezerwy trzustki. Naukowcy wprost wskazują, że zwiększona masa ciała to główna przyczyna insulinooporności, a w dalszej fazie także hiperinsulinemii oraz cukrzycy drugiego typu[3].
Zalecenia lekarzy dotyczące insuliooporności są jasne. Pacjenci, którzy chcą poprawić swój stan zdrowia, powinni:
Podsumowując, najlepsze, co możemy dla siebie zrobić, to prowadzić zdrowy tryb życia i stosować zbilansowaną dietę.
Ciężko jest jednak rozpocząć przygodę z właściwym odżywianiem, gdy poprzednie nawyki dalekie były od ideału. Potrawy z niskim indeksem glikemicznym nie muszą być wcale trudne do przyrządzenia, wymagać specjalistycznej wiedzy kulinarnej czy zasobnego konta. Podstawą jest zrozumienie, czym właściwie jest indeks glikemiczny. To wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego rodzaju węglowodanów w stosunku do przyjęcia takiej samej ilości czystej glukozy. W ten sposób oznacza się działanie poszczególnych produktów na wzrost glikemii. Niski IG oznacza wartość poniżej 50.[5]
Co warto wiedzieć o komponowaniu posiłków z niskim indeksem glikemicznym?
Dania o niskim indeksie glikemicznym to podstawa zbilansowanej diety w insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Potrawy te są korzystne dla zdrowia osób, które nie borykają się z problemami metabolicznymi.
Aby ten sposób odżywiania pozytywnie wpłynął na organizm, należy pamiętać o spożywaniu od 3 do 5 posiłków dziennie. Trzymanie się wyznaczonych godzin na jedzenie sprawia, że ciało przyzwyczaja się do regularnej podaży kalorii i nie magazynuje ich niepotrzebnie w obawie przed długotrwałymi przerwami w dostarczaniu pożywienia. Konieczna jest też odpowiednia ilość warzyw w diecie – 400 g dziennie. Mogą być one zarówno świeże, jak i mrożone. Ważne jednak, by były możliwie najlepszej jakości. Nie można też zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu oraz ograniczaniu tłuszczy zwierzęcych na rzecz tych roślinnych[7].
Dawniej większość gospodyń gotowała dwudaniowe obiady. Dzisiaj, gdy żyjemy znacznie szybciej, brakuje nam czasu na przygotowywanie dodatkowego posiłku. A szkoda, bo zupy są prawdziwą bombą witaminową. Aby nie rezygnować z tej pysznej potrawy i zaoszczędzić cenne minuty, warto ugotować zupę, która będzie wystarczająco sycąca, by zaspokoić porządny głód.
Składniki:
Wykonanie:
Kasze zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Są także dobrym uzupełnieniem diety o niskim indeksie glikemicznym. Należy jednak pamiętać, by ich nie rozgotowywać, czy nie polewać tłustymi, mięsnymi sosami. Zdecydowanie korzystniej dla zdrowia jest, gdy otoczone są pysznymi, kolorowymi warzywami. Kiedy brakuje nam czasu na skomplikowane dania – zbilansowany posiłek może stanowić kaszotto. To potrawa, którą przygotujemy na jednej patelni w niezwykle krótkim czasie.
Składniki:
Wykonanie:
Dobrej jakości tłuste ryby to zdrowe źródło białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając łososia, warto zdecydować się na dziko żyjącego, który zawiera więcej witaminy D, selenu, jodu i żelaza. W takiej rybie, w odróżnieniu od hodowlanych, kwasy omega-3 i omega-6 występują w znacznie lepszych proporcjach[8]. Łosoś z dodatkiem apetycznych warzyw i kaszy z pewnością zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Składniki:
Wykonanie:
[1] Co czwarty Polak jest otyły (rynekzdrowia.pl)
[2] Cukrzyca w liczbach | Pacjent
[3] The-influence-of-adipose-tissue-and-selected-adipokines-on-insulin-resistance-and-development-of-diabetes-mellitus-type-2.pdf (researchgate.net)
[4] Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności | Suliburska | Forum Zaburzeń Metabolicznych (viamedica.pl)
[5] Dieta z niskim indeksem glikemicznym – praktyczne porady (dietetycy.org.pl)
[6] Tamże
[7] Dieta z niskim indeksem glikemicznym – praktyczne porady (dietetycy.org.pl)
[8] Łosoś dziki czy hodowlany? – Vitapedia