Czy wiecie, że tylko 7 procent Polaków Sylwestra spędza na balach? Większość z nas wita Nowy Rok z rodziną i przyjaciółmi we własnym domu czy na prywatkach. Chociaż jest to piękna noc, podczas której czas spędzamy głównie na tańcach, to nie można się obejść bez smacznego i ładnie podanego jedzenia.
Sylwestrowe menu może być bardzo różne. Na balach i w restauracjach królują wykwintne dania, na „domówki” radzimy przygotować kilka szybkich przekąsek. Pracą nad sylwestrowymi kulinarnymi przygotowaniami warto podzielić się z domownikami a także z zaproszonymi gośćmi. Po prostu każdy przynosi coś smakowitego, należy tylko wcześniej uzgodnić, jaką przekąskę dana osoba ma przygotować.
Co warto polecić na sylwestrową noc? Na pewno dania niezbyt pracochłonne (nie chcemy zbyt wielu godzin spędzać w kuchni zamiast u fryzjera i kosmetyczki), przeznaczone do spożycia na zimno lub po podgrzaniu, lekkostrawne (nie można obciążać żołądka, gdy chcemy zachować lekkość w tańcu), zachowujące formę i konsystencję przez kilka godzin. Polecamy:
Z pewnością zaimponujesz przyjaciołom przygotowując pyszne paszteciki ze szpinakiem. Potrzebujesz tylko 1 godzinę, możesz upiec je w przeddzień Sylwestra a przed podaniem krótko podgrzać.
Składniki:
Podawaj do czerwonego barszczu lub jako samodzielną przekąskę na ciepło.
Nie ma nic lepszego niż szybkie i smaczne sałatki na sylwestra! Idealnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do dania głównego serwowanego podczas zabawy. Są też ciekawą alternatywą dla koreczków sylwestrowych, chipsów czy kanapek. Sałatki sylwestrowe to także sposób na to, by zadowolić każdego gościa – w końcu każdy może mieć inny gust! Na jakie przekąski sylwestrowe w formie sałatek się zdecydować? Oto ciekawe propozycje!
Do przygotowania sałatki z kuskusem będziemy potrzebować pomidorków koktajlowych, świeżego i suszonego oregano, bulionu warzywnego, szczypiorku oraz natki pietruszki. Dodać możemy także awokado, ser feta oraz orzeszki i oliwki. Smak sałatki sylwestrowej doskonale uzupełni też sok z cytryny. Przygotowanie przekąski na sylwestra zaczynamy od pokrojenia pomidorków, doprawienia ich przyprawami oraz upieczeniu ich w piekarniku. Następnie przygotowujemy kuskus. Całość mieszamy i dodajemy ulubione składniki. Sałatka nie tylko świetnie się prezentuje, ale również doskonale smakuje.
Szybka przekąska na sylwestra? Doskonale sprawdzi się sałatka caprese. Potrzebujemy do niej dwóch pomidorów, świeżej bazylii, dwie mozarelle oraz oliwę z oliwek i przyprawy. Pomidora i ser kroimy w plastry i układamy na sobie. Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy bazylią.
Warstwowa sałatka sylwestrowa to zawsze strzał w dziesiątkę. Jej przygotowanie zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w drobne kosteczki, które posypujemy przyprawą do gyrosa. Następnie kroimy cebulę, ogórka konserwowego, kapustę pekińską oraz paprykę, odcedzamy też kukurydzę. Kurczaka smażymy na patelni. Gdy wszystkie składniki mamy już przygotowane, możemy przekładać je do miski. Zaczynamy od kurczaka (możemy też polać go ketchupem), następnie kładziemy cebulę, ogórki, kukurydzę, paprykę, majonez (najlepiej z dodatkiem jogurtu) i wszystko posypujemy kapustą pekińską. Ta niezwykła przekąska jest smaczna, syta i nie wymaga dużej ilości czasu na przygotowanie. Na pewno zachwyci wszystkich gości!
Przekąski z tortilli to już niemal obowiązkowe danie na każdej imprezie! Nie inaczej jest z zabawą sylwestrową. Szybkie w przygotowaniu i smaczne, podane na ciepło lub na zimno, z mięsem lub bez, z różnymi składnikami, często jako pierwsze znikają ze stołu. Wariantów tych sylwestrowych przekąsek jest mnóstwo. Na które się zdecydować?
Roladki z tortilli mogą być zarówno przystawką, jak i samą przekąską. Jak je przygotować? Jeśli w swoim imprezowym menu mamy już dania z kurczakiem, możemy postawić na roladki z tuńczykiem. Potrzebne będą nam 3-4 placki tortilli, puszka tuńczyka w oliwie, kukurydza, szczypiorek, ser żółty (lub mozzarella), majonez i musztarda. Odsączonego tuńczyka mieszamy ze wszystkimi składnikami. Powstałą pastę umieszczamy na środku placka i zwijamy go jak naleśnika. Następnie kroimy w małe kawałki, do których wkładamy wykałaczki.
Tortilla na ciepło z mięsem mielonym to także doskonały pomysł na przekąskę. Do jej przygotowania potrzebować będziemy nieco więcej czasu (około godziny), jednak jej smak zdecydowanie jest tego wart! Zaczynamy od usmażenia na patelni mięsa mielonego. Gdy będzie już prawie gotowe, dodajemy paprykę, kukurydzę oraz odrobinę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy przez chwilę pod przykryciem, a następnie zostawiamy na chwilę, by nieco ostygła. Teraz farsz nakładamy na tortillę (placki przecinamy na pół i wykorzystujemy połówki właśnie) i posypujemy go serem żółtym. Zawijamy w charakterystyczne rożki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kolejna porcja sera na posypanie placków i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Te przekąski z tortilli podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub wybranym dipem. Smacznego!