Lista zakupów:

Cukier
Czekolada
Mąka

Wiśnie bez pestek – 1 opakowanie

200 g cukru

200 ml mleka lub maślanki

180 g mąki

100 g gorzkiej czekolady

2 jajka

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

12
Deser
30 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Wiśnie rozmroź i odsącz do miseczki. Garść wiśni odłóż do dekoracji, resztę wiśni i sok przelej do rondelka, dodaj 50 g cukru i gotuj, aż zgęstnieje (wiśnie można też zmiksować). Po uzyskaniu konsystencji gęstej konfitury odstaw do ostygnięcia.

Następnie połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Osobno połącz mleko, pozostały cukier, jajka i wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i pokrojoną czekoladę. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonych foremek w kształcie serca. Na wierzchu każdej babeczki ułóż odłożone wcześniej wiśnie. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C . Ostudzone babeczki podawaj  z konfiturą wiśniową.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Mus czekoladowy z wiśniami

Mus czekoladowy z wiśniami