Dzień wcześniej z jednego opakowania dyni przygotuj konfiturę według przepisu na opakowaniu. Czyli z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do dyni i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu razem z przyprawami (cynamonem i goździkami). Następnie wsyp cukier żelujący i gotuj jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Całość pozostaw do wystygnięcia.
Drugie opakowanie dyni ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją i zostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i cukier, po czym wszystko jeszcze raz zmiksuj na gładką masę i wstaw do lodówki.
Na koniec na spód babeczek wyłóż kolejno: masę krówkową, konfiturę, na koniec krem z dyni. Jeśli lubisz, wszystko polej jeszcze likierem Advocaat.
Dynia kostka Hortex – 2 opakowania
200 g cukru żelującego
kruche spody do ciastek
1 puszka masy krówkowej
1 opakowanie serka mascarpone
2 pomarańcze
2 kieliszki likieru jajecznego Advocaat
3-4 łyżki cukru pudru
3-4 goździki
½ łyżeczki cynamonu