Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany

4 OS
Danie główne
120 minut

Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę, dodaj żółtka, połowę cebuli pokrojonej w kostkę i przyprawy. Masę dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszaj je w ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę masy ziemniaczanej. Dokładnie rozprowadź ją po formie i rozłóż na niej rozmrożone brokuły. Na koniec przykryj brokuły pozostałą częścią masy. Na wierzchu babki ułóż plastry boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 40 minut.

Pieczarki usmaż z cebulą i przyprawami i na koniec posyp natką pietruszki.

Plastry babki podawaj z pieczarkami, kwaśną śmietaną i rukolą.

Lista zakupów

Brokuły różyczki Hortex – 1 opakowanie
1 kg ugotowanych ziemniaków
300 g pieczarek
300 g cebuli
200 g boczku wędzonego
200 g kwaśnej śmietany
3 jajka
rukola
natka pietruszki
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia
Zielona terrina z brokułów z plastrami wędzonego łososia

Sprawdź przepis
Tom yum z kurczakiem i makaronem ryżowym
Tom yum z kurczakiem i makaronem ryżowym

Sprawdź przepis