Owoce wyjmij do rozmrożenia.
Na gorącą patelnię wsyp kilka malin (resztę odłóż do dekoracji), dodaj łyżkę cukru i mieszając zrób sos. Przetrzyj go przez sitko i odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy, średnicy ok. 20 cm . Na środku uformuj wgłębienie. Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC ok.30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 110 ºC i dalej piecz ok. 1 godziny. Upieczoną bezę ostudź w uchylonym piekarniku.
Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser, cukier wanilinowy. Dodaj łyżeczkę sosu malinowego. Następnie całość delikatnie wymieszaj łyżką aby powstały różowe smugi. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, udekoruj malinami i jeżynami. Na koniec wierzch polej jeszcze pozostałym sosem malinowym.
Maliny Hortex – 1 opakowanie
Jeżyny Hortex- 1 opakowanie
Beza:
250 g drobnego cukru
6 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
150 g sera mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego