Lista zakupów:

Jajka
Śmietana

Lista składników:

Maliny Hortex – 1 opakowanie

Jeżyny Hortex- 1 opakowanie

 

Beza:

250 g drobnego cukru

6 białek

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

 

Krem:

200 ml śmietanki kremówki 30%

150 g sera mascarpone

1 opakowanie cukru wanilinowego

4
Deser
90 minut
W roli
głównej:
MALINY

Przepis:

Owoce wyjmij do rozmrożenia.

Na gorącą patelnię wsyp kilka malin (resztę odłóż do dekoracji), dodaj łyżkę cukru i mieszając zrób sos. Przetrzyj go przez sitko i odstaw do ostygnięcia.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodawaj stopniowo cukier i sok z cytryny. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy, średnicy ok. 20 cm . Na środku uformuj wgłębienie. Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC ok.30 minut, potem zmniejsz  temperaturę do 110 ºC i dalej piecz ok. 1 godziny. Upieczoną bezę ostudź w uchylonym piekarniku.

Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser, cukier wanilinowy. Dodaj łyżeczkę sosu malinowego. Następnie całość  delikatnie wymieszaj łyżką  aby powstały różowe smugi. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, udekoruj malinami i jeżynami. Na koniec wierz polej jeszcze pozostałym sosem malinowym.

 

boże narodzenie przepis przepisy wigilia

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Camembert na ciepło z malinami w miodzie

Camembert na ciepło z malinami w miodzie