Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z 1 łyżką sosu malinowego, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami i polej sosem.
Beza:
300 g drobnego cukru
6 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
150 g sera mascarpone
4 łyżki wiórków kokosowych
Sos malinowy:
Maliny Hortex – 1 opakowanie
100 g drobnego cukru