Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Beza z malinami

Średnie
Desery
50minut
4 porcje

Składniki

  • Maliny Hortex 1 opakowanie
  • Drobny cukier 400 g
  • Białka 6
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sól Szczypta
  • Śmietana kremówki 30% 200 ml
  • Ser mascarpone 150 g
  • Wiórki kokosowe 4 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z 1 łyżką sosu malinowego, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami i polej sosem.

Powiązane przepisy

Spróbuj również