Biała kiełbasa pieczona w kapuśniaku

4 OS
Danie główne
1 godzina

Kiełbasę przełóż do garnka, zalej wodą i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wyjmij je by ostygły. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę i smaż ok. 2 minut, po czym całość zalej winem. Dodaj rozgniecione ziarna jałowca i kapuśniak. Dopraw solą i pieprzem i duś chwilką pod przykryciem. Po 15 minutach przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, poukładaj ugotowane wcześniej kiełbasy i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piecz do chwili zrumienienia się kiełbas.

Lista zakupów

Kapuśniak z kapusty kiszonej Hortex – 1 opakowanie
200 g wędzonego boczku
180 ml półsłodkiego, białego wina
6 kawałków surowej kiełbasy
1 cebula
1 łyżka oleju
6 ziarenek jałowca
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Kwaśnica na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach

Sprawdź przepis
Pulpety rybne w sosie jarzynowo-chrzanowym
Pulpety rybne w sosie jarzynowo-chrzanowym

Sprawdź przepis