Lista zakupów:

Cebula
Masło
Śmietana

Szpinak liście Hortex – 200 g
Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
ok. 1 kg filetów z białej ryby (np. dorsz lub sum)

200 g śmietany 18%

50 g masła

2 cebule

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

200 g śmietany 18%
50 g masła
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

4
Zupa
35 minut
W roli
głównej:
SZPINAK LIŚCIE

Przepis:

Rybę wyfiletuj, z filetów ściągnij skórę i pozbądź się reszty ości. Oczyszczone filety pokrój w kostkę (ok. 2 cm), dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Oczyszczoną z oczu i skrzeli głowę ryby włóż do garnka, zalej 2 l wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie do przecedzonego wywaru dodaj włoszczyznę i całość gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy. Śmietanę rozrób z gorącym wywarem w proporcji 1:1 (by śmietana się nie zwarzyła) i również wlej do gotującej się zupy. Po chwili wrzuć do niej pokrojone filety z ryby, rozmrożone liście szpinaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gotową zupę podawaj w miseczkach.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Schabowe kieszonki ze szpinakiem

Schabowe kieszonki ze szpinakiem