Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Błyskawiczne paszteciki z nadzieniem szpinakowo-serowym

Średnie
Przekąski

Składniki

  • Zupa królewska Hortex 1 opakowanie (450 g)
  • Mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie (450 g) (6 kawałków 20 x 10 cm)*
  • Ser z pleśnią (typu rokpol) 10 dag
  • Drobno posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło 2 łyżki
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa spora szczypta
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Do dekoracji:
  • Roztrzepane jajko 1 sztuka
  • Czarnuszka 2 łyżki

Przygotowanie

Krok 1

Zupę królewską Hortex przesyp do miski i odstaw na bok.

Krok 2

Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.

Krok 3

Ser pokrój na kostkę o boku około 1 cm.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu przez minutę, aż zacznie się szklić.

Krok 5

Do patelni dodaj zupę królewską Hortex, wymieszaj i smaż na średnim ogniu (często mieszając), aż warzywa będą miękkie, a wytworzony płyn całkowicie odparuje. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Krok 6

Dodaj ser i natkę, wymieszaj.

Krok 7

Piekarnik rozgrzej do 210 stopni.

Krok 8

Na kawałkach ciasta francuskiego układaj porcje nadzienia, smaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zwijaj w zgrabne ruloniki. Przekrój na połowę, by otrzymać ładne paszteciki.

Krok 9

Paszteciki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach około 3 cm pomiędzy nimi, bo trochę rosną podczas pieczenia 🙂

Krok 10

Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 18-22 minut, aż się ładnie zarumienią.

Krok 11

Podawaj jeszcze gorące – bo wtedy smakują najlepiej. Z filiżanką esencjonalnego czerwonego barszczu 🙂

Powiązane przepisy

Spróbuj również