Jabłka i cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj ocet i duś na małym ogniu 15 minut. Dodaj buraki i duś kolejne 15 minut. Dodaj cukier i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. W tym czasie pokrój bagietkę w półtoracentymetrowe kromeczki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.
Każdą grzankę grubo posmaruj chłodnym chutneyem, udekoruj plastrami sera, rukolą i kroplą sosu balsamicznego.
Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
1 bagietka
200 g koziego sera
2 łyżki oliwy
2 cebule czerwone
2 jabłka
1/2 szklanka octu winnego
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
garść rukoli lub innych świeżych ziół
sos balsamiczny do dekoracji
sól, pieprz