Łopatkę wieprzową włóż do miski, zalej solanką i zostaw na noc w lodówce. Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Następnego dnia wyjmij mięso, osusz i dokładnie natrzyj marynatą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 125ºC i piecz 6 godzin. Po tym czasie zdejmij z naczynia pokrywkę, zwiększ temperaturę piekarnika do 180ºC i piecz ok. 30-40 minut.
Tymczasem na dużej patelni w rozgrzanym oleju usmaż składniki dwóch opakowań mieszanki meksykańskiej, na koniec dopraw je solą i sosem tabasco.
Upieczone mięso poszarp widelcem i wymieszaj z sosem powstałym podczas pieczenia. Wraz z warzywami ułóż je na ciepłej tortilli i zwiń. Podawaj z jogurtem wymieszanym ze świeżo posiekaną kolendrą.
Mieszanka meksykańska Hortex – 2 opakowania
1 kg łopatki wieprzowej
12 pszennych tortilli
150 ml jogurtu naturalnego gęstego
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu tabasco
świeża kolendra
Solanka:
250 ml wody
1 łyżeczka soli
Marynata:
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli