Przygotowanie:
Ciasto pokrusz do miski, odstaw. Dynię rozmroź w rondlu na małym ogniu, duś, aż woda odparuje, a dynia zmięknie.
Dodaj przyprawy, wanilię i miód, wszystko razem zblenduj na gładką masę i odstaw do wystudzenia.
Wystudzoną masę dodaj do ciasta i ugnieć stopniowo dodając mascarpone w zależności od potrzeby, masa powinna być plastyczna i gładka.
Włóż masę do lodówki na 1h.
Ze schłodzonej masy ulep kulki o średnicy ok 3 cm. Układaj na płaskim naczyniu, włóż do zamrażarki na 30 minut.
Przed końcem tego czasu roztop czekoladę w miseczce, np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Ostudź.
Przygotuj patyczki do cake-pops (powinny być krótsze i grubsze niż patyki do szaszłyków). Końcówkę patyczka umocz w czekoladzie i wbij w kulkę.
Kulkę zamocz w czekoladzie tak aby była cała nią pokryta.
Jeśli chcesz udekorować cake-pops posypkami, to zrób to zaraz po obtoczeniu w czekoladzie, ponieważ dość szybko zastyga na chłodnej masie.
Cake-pops najlepiej ustaw pionowo, np. wbijając je w styropian lub wkładając do wysokiej szklanki.
Składniki:
Dynia HORTEX – 250 g
400 g ciasta, np. babki piaskowej lub biszkoptu
200 g białej czekolady
ok. 100 g mascarpone
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego