Cake-pops z dynią

Ilość porcji: 12 OS
Czas przygotowania: 2h

Przygotowanie:

Ciasto pokrusz do miski, odstaw. Dynię rozmroź w rondlu na małym ogniu, duś, aż woda odparuje, a dynia zmięknie.

Dodaj przyprawy, wanilię i miód, wszystko razem zblenduj na gładką masę i odstaw do wystudzenia.

Wystudzoną masę dodaj do ciasta i ugnieć stopniowo dodając mascarpone w zależności od potrzeby, masa powinna być plastyczna i gładka.

Włóż masę do lodówki na 1h.

Ze schłodzonej masy ulep kulki o średnicy ok 3 cm. Układaj na płaskim naczyniu, włóż do zamrażarki na 30 minut.

Przed końcem tego czasu roztop czekoladę w miseczce, np. w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Ostudź.

Przygotuj patyczki do cake-pops (powinny być krótsze i grubsze niż patyki do szaszłyków). Końcówkę patyczka umocz w czekoladzie i wbij w kulkę.

Kulkę zamocz w czekoladzie tak aby była cała nią pokryta.

Jeśli chcesz udekorować cake-pops posypkami, to zrób to zaraz po obtoczeniu w czekoladzie, ponieważ dość szybko zastyga na chłodnej masie.

Cake-pops najlepiej ustaw pionowo, np. wbijając je w styropian lub wkładając do wysokiej szklanki.

Lista zakupów

Składniki:

Dynia HORTEX – 250 g

400 g ciasta, np. babki piaskowej lub biszkoptu

200 g białej czekolady

ok. 100 g mascarpone

3 łyżki miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Inne potrawy
w tej kategorii
Chleb dyniowy
Chleb dyniowy

Sprawdź przepis
Buraczane brownie
Buraczane brownie

Sprawdź przepis