Lista zakupów:

Mąka
Mleko
Oliwa

Ciasto:

opakowanie drożdży instant
350 g mąki

250 ml mleka
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz:

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie
200 g startej mozzarelli

1 małe chili

2 łyżki masła lub oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
sos pomidorowy lub sos czosnkowy
sól, pieprz

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
SZPINAK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Przepis:

Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, przełóż do miski natłuszczonej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć drobno posiekane czosnek, chili i smaż chwilę. Potem dodaj szpinak i duś, aż się rozmrozi, odparuje i zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy – ostudź i wymieszaj ze startą mozzarellą.

Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki i uformuj z nich okrągłe placki. Na środek każdego nanieś łyżkę farszu i zlep jak pierogi. Calzone  ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch każdego posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, posyp oregano i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Zielone lasagne

Zielone lasagne