Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Danie główne

Cannelloni na co dzień podawane jest z mięsem mielonym, często pokryte sosem pomidorowym, w którym się piecze. Ja postanowiłam przygotować całkiem inną wersję nadziewanego makaronu.

Grube rurki kryją w sobie mnóstwo jarmużu, pierś z kurczaka, paprykę oraz pora i czosnek.
Doprawione ostrym sosem piri-piri i aromatycznymi przyprawami.
Wierzch zapiekanki także znajdzie swych miłośników a nawet wielbicieli, gruba warstwa beszamelu doprawionego gałką muszkatołową i kurkumą przykryta jest tartym serem żółtym.
Makaron jest bardzo syty – już dwie rurki z kremowym, beszamelowym wierzchem porządnie napełnią nasze brzuchy.

Przygotowanie:
Farsz: Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę.
Umytego pora oraz obrany czosnek posiekać drobno.
Umytą paprykę pozbawić gniazda, pokroić także w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pora z czosnkiem, dodać kurczaka.
Smażyć do lekkiego przyrumienienia, dołożyć paprykę a po chwili jarmuż.
Dodać przyprawy oraz sos piri-piri, dusić do odparowania płynów (spróbować ew. doprawić wg. smaku).
Farszem napełniać makaron cannelloni, rurki układać w naczyniu żaroodpornym.
Beszamel: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż połączy się z masłem.
Wlać mleko, nie przerywając mieszania doprowadzić do powstania gładkiego, gęstego sosu.
W między czasie doprawić gałą muszkatołową, kurkumą, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na makaron wyłożyć sos beszamelowy, posypać serem żółtym.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Świetnie smakuje od razu po upieczeniu ale odgrzany jest także pyszny, a nawet intensywniejszy w smaku.

34 1

35 2

36 3

37 4

38 5

Smacznego!

Przepis z bloga: http://www.szczyptachili.pl/cannelloni-z-kurczakiem-i-jarmuzem-pod-beszamelem/

Lista zakupów

Składniki:

250g. makaronu cannelloni

Farsz:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
Jarmużu Hortex – 1 opakowanie
1 papryka czerwona
1 czubata łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka sosu piri-piri
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej rzepakowy do smażenia ( użyłam z bazylią i czosnkiem)

 

Beszamel:

250g. masła 82%
1/2 szklanki mąki pszennej
500 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
2 szczypty kurkumy
świeżo mielony czarny pieprz
sól
200g. tartego sera żółtego

Inne potrawy
w tej kategorii
„Pieczeń” ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek
„Pieczeń” ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek

Sprawdź przepis