Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Oliwa

Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
500 g mąki pszennej
200 ml maślanki
100 g pestek dyni

40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

4
Przekąska
120 minut
W roli
głównej:
DYNIA KOSTKA

Przepis:

Dynię gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksuj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier. Zaczyn odstaw na 15 minut.
Wtedy dodaj mąkę, dyniowe purée, sól, oliwę oraz pestki dyni i wyrabiaj bardzo dokładnie ciasto, by stało się elastyczne (na koniec uformuj z niego kulę).
Następnie włóż je do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką obsypaną mąką i przykryj drugą, czystą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie zwiększy objętość, przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30-40 minut. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę kuchenną.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami

Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami