Chleb dyniowy

4 OS
Przekąska
120 minut

ynię gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksuj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Maślankę lekko podgrzej i rozpuść w niej drożdże i cukier. Zaczyn odstaw na 15 minut.

Wtedy dodaj mąkę, dyniowe purée, sól, oliwę oraz pestki dyni i wyrabiaj bardzo dokładnie ciasto, by stało się elastyczne (na koniec uformuj z niego kulę).

Następnie włóż je do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką obsypaną mąką i przykryj drugą, czystą ściereczką. Zostaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyraźnie zwiększy objętość, przełóż je na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30-40 minut. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę kuchenną.

Lista zakupów

Dynia kostka Hortex – 1 opakowanie
500 g mąki pszennej
200 ml maślanki
100 g pestek dyni
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Dyniowy flan z kardamonem
Dyniowy flan z kardamonem

Sprawdź przepis
Pasztet warzywny
Pasztet warzywny

Sprawdź przepis