Chlebek buraczany

4 OS
Przekąska
120 minut

Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie rozmrożone i nieco odsączone na gęstym sicie buraczki. Całość wymieszaj, na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie połącz ciasto z białkami i przełóż do keksówki, piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wystudzić na kratce kuchennej.

Lista zakupów

Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie
300 g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
80 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Inne potrawy
w tej kategorii
Buraczkowe grzanki z kozim serem
Buraczkowe grzanki z kozim serem

Sprawdź przepis
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

Sprawdź przepis